Volledig scherm
Sven Kramer (midden) met de gouden plak op de 10.000 meter. © Photo News

Kramer dankt Lossernaar Olde Heuvel na gewonnen rit : 'Dit komt nooit voor'

STAVANGER - Sven Kramer laat het liefst zo weinig mogelijk aan het toeval over. En toen bleek dat zijn vaste schaatsenslijper zondag ziek op bed lag, zat er voor hem maar één ding op: zijn goede vriend en Lossernaar Wouter Olde Heuvel, tevens voormalig ploeggenoot, laten invliegen vanuit Nederland.

Zaterdagavond om elf uur ging de telefoon in huize Olde Heuvel. „Sven belde of ik zondag naar Stavanger (Noorwegen red.) kon vliegen om zijn schaatsen te slijpen aangezien Ronald van den Ing, die normaal zijn schaatsen slijpt, ziek op bed lag. Ik heb hem gezegd dat ik ging kijken naar een ticket. Zondagmorgen belde ik dat ik onderweg was", vertelt Olde Heuvel, die om 11.00 uur in het hotel van Sven Kramer was en niet veel later de geslepen schaatsen naar de baan bracht. Het resultaat: goud op de 10.000 meter bij de wereldbeker voor Kramer.

Quote

In een goede vriend­schap sta je altijd voor elkaar klaar

Wouter Olde Heuvel

Onvoorwaardelijke vrienden
Olde Heuvel erkent dat het een unieke situatie was. „Dit komt nooit voor. Sven is iemand die de zaakjes goed geregeld moet hebben voor de tijd. Soms kan het alleen niet anders en zijn mensen onverwachts ziek. Dat valt niet voor te bereiden." 

Kramer en Olde Heuvel kennen elkaar door en door. Olde Heuvel hoefde dan ook niet lang na te denken toen Kramer belde met het verzoek om naar Noorwegen te komen. „Voor Sven maak ik graag een uitzondering. Hij is een goede vriend van mij. We hebben samen de hele wereld overgevlogen en heel veel meegemaakt. In een goede vriendschap sta je altijd voor elkaar klaar."

Twaalf uur
„Ja, mijn schaatsen waren scherp", reageerde Kramer zondag al bij de NOS. Laat ik het zo stellen: vriendschap gaat boven collegialiteit. En op echte vrienden kun je bouwen. Ik had geen andere keus. Wouter is al weer thuis hoor. Bij mij luistert het nu eenmaal nauw. Dan weet ik achteraf dat het in elk geval niet aan mijn schaatsen kan hebben gelegen." Na 's morgens om acht uur te zijn vertrokken, verscheen Olde Heuvel twaalf uur later weer in Nederland. „Voor mij een kleine daad, voor Sven een groot gebaar."