Nick Kyrgios.
Volledig scherm
Nick Kyrgios. © EPA

Kyrgios geeft 125 euro per ace aan slachtoffers bosbranden

Nick Kyrgios komt in actie voor de slachtoffers van de bosbranden die al enige tijd in Australië aan de gang zijn. De Australische tennisser gaat onder meer 200 Australische dollars (125 euro) per ace, geslagen tijdens de toernooien in de Australische zomer, doneren.

De nummer 30 van de wereld, ook wel bestempeld als de ‘bad boy’ van het circuit, wil meer doen om zijn getroffen landgenoten hulp te bieden. Op nieuwjaarsdag riep hij tennisbond Tennis Australia en de Australian Open al op tot het spelen van een demonstratiewedstrijd, met als doel het ophalen van zoveel mogelijk geld.

De 24-jarige Kyrgios begint zijn seizoen tijdens de ATP Cup, een nieuw landentoernooi in drie Australische steden. Op 20 januari doet hij mee aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Kort na het wereldkundig maken van het idee besloten veel andere Australische tennissers zich aan te sluiten bij het initiatief van Kyrgios, waaronder Alex de Minaur. ,,Ik vind dit een leuke actie en ik ga 250 Australische dollar per ace overmaken, al denk ik niet dat ik zoveel aces als jij zal gaan slaan”, schreef De Minaur, de mondiale nummer 18.

Millman en Peers

John Millman en dubbelspecialist John Peers sloten zich ook aan. Zij maken ieder 100 euro per ace over aan het goede doel. Bij de vrouwen steunde Sam Stosur het initiatief. De winnares van de US Open in 2011 doet net als Kyrgios voor 200 dollar per winnende opslag mee.

De organisatie van de ATP Cup, die op het punt van beginnen staat, doet eveneens mee. Alle aces die geslagen worden tijdens het tiendaagse evenement in drie Australische steden leveren 100 dollar op. De ATP Cup verwacht meer dan 1500 aces.

Australië wordt al maanden geteisterd door bosbranden. Alleen al in de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales is een gebied dat anderhalf keer zo groot is als België afgebrand. Honderden huizen zijn al in vlammen opgegaan.