Max Verstappen pakt ondanks chaotische start én ongekende slotfase eerste zege in Australië
Met videoChaos en sensatie tijdens de Grand Prix van Australië. Drie herstarts, een safetycar en acht uitvallers zetten de race in Melbourne vanaf het begin volledig op z’n kop. Maar aan het einde van de race won Max Verstappen wel ‘gewoon’ voor het eerst op het Albert Park Grand Prix Circuit.
Een spectaculaire start in Melbourne, waar Max Verstappen het meteen zwaar te verduren kreeg. George Russell was beter weg dan de Nederlander en haalde hem in de eerste bocht aan de binnenkant in. Vervolgens ging Lewis Hamilton ook meteen op jacht naar de wereldkampioen. De Brit zette zijn Mercedes heel brutaal aan de binnenkant naast de Red Bull van Verstappen en haalde hem in. ,,Hij duwde me van de baan af”, riep Verstappen, maar Hamilton deed volgens de wedstrijdleiding niets verkeerd.
Intussen verliep de start nog desastreuzer voor Charles Leclerc, die op het moment dat Hamilton Verstappen inhaalde met zijn Ferrari in contact kwam met de Aston Martin van Lance Stroll. Daardoor vloog Leclerc de baan af en viel hij uit. Zo heeft de Monegask, de nummer twee van het wereldkampioenschap van vorig jaar, dit seizoen al twee keer de finish niet gehaald. Hij heeft nog steeds slechts zes punten gepakt in 2023.
Niet lang nadat de race na een korte safetycar-situatie weer verder ging, lag hij opnieuw stil. Williams-coureur Alexander Albon kwam op hoge snelheid in de muur terecht en werd weer terug de baan op gelanceerd. Het vuil dat hij daarmee op het asfalt bracht, zorgde voor een rode vlag en een nieuwe, staande start. Een start met Verstappen op plek 2, want Russell was snel na de crash van Albon naar binnen gekomen voor een bandenwissel. Te voorbarig, bleek. Hij ging ervan uit dat het bij een safetycar zou blijven en leverde daar een paar plekken voor in. Die keuze pakte dus heel ongelukkig uit voor hem.
Drama Russell
Het drama werd nog groter voor Russell, die nog zo’n goede zaterdag had gehad met zijn tweede plaats in de kwalificatie. Op een derde van de race plofte zijn motor en moest hij zijn brandende auto tot stilstand brengen.
In de tussentijd was de orde vooraan allang weer hersteld. Hamilton had Verstappen bij de herstart nog achter zich gehouden, maar werd kort daarna eenvoudig voorbij gereden door de Nederlander. De tweede zege van dit seizoen en zijn eerste in Australië leek vervolgens niet meer in gevaar te komen voor Verstappen, die in rap tempo een enorm gat sloeg naar de rest van het veld.
Nyck de Vries
In de achterhoede gebeurde er daarnaast ook genoeg. Nyck de Vries leek eventjes een aardige uitgangspositie te hebben om in de punten te komen. De Nederlander van AlphaTauri stond bij de herstart namelijk op plek 12. Maar in het gedrang kwam hij in contact met Alpine-coureur Esteban Ocon waardoor De Vries even los kwam van de grond.
En dan waren de ogen ook nog gericht op Sergio Perez. De Mexicaanse teamgenoot van Verstappen startte de race na zijn mislukte kwalificatie vanuit de pitstraat en moest vanaf de laatste plek naar voren rijden. Het kostte de winnaar van de Grand Prix van Saoedi-Arabië enorm veel tijd en moeite om op te rukken. In de slotfase van de race lag hij op plek zeven met de snelste rondetijd in handen.
Nóg een rode vlag
Maar toen kwam er plotseling nòg een rode vlag. Kevin Magnussen raakte de muur en beschadigde zijn auto dusdanig dat ook hij uitviel. En daardoor lag alles met nog drie ronden te gaan ineens weer helemaal open. Er kwam een herstart en die maakte, zo kort voor het einde van de race, de chaos in Melbourne compleet. Er ontstond een ware veldslag met zo’n beetje meer slachtoffers dan auto’s die schadevrij bleven. Aston Martin-coureur Fernando Alonso, afstevenend op de honderdste podiumplek in zijn carrière tolde over de baan. Perez en Stroll belandden in de grindbak. Beide Alpines kwamen zwaar met elkaar in botsing. De Vries en Williams-coureur Logan Sargeant vielen uit. ,,Alles zat tegen", verzuchtte de Nederlander.
Slechts twaalf auto’s waren nog ongedeerd genoeg om deel te nemen aan nòg een herstart. Een rollende dit keer, die met nog één ronde te gaan, achter de safetycar bleef. Bovendien werd de volgorde hersteld naar die van vóór de tweede herstart. Met Alonso dus op plek drie, achter Verstappen en Hamilton.
Vóór Ferrari-coureur Carlos Sainz, die nog een vijf seconden tijdstraf kreeg voor het veroorzaken van de botsing met Alonso en daar furieus over was. Perez kwam door die straf èn de uitvalbeurt van Gasly, op plek vijf terecht. Hij pakte, inclusief de snelste ronde, nog 11 punten.
Maar hoe groot de chaos ook was. Alle gekte op het Albert Park Grand Prix Circuit veranderde aan één ding niets: Verstappens eerste race-overwinning in Australië. Toen alle rookwolken waren opgetrokken was de Nederlander elf punten uitgelopen op zijn teamgenoot in het wereldkampioenschap.
Verstappen is blij met zijn resultaat in Melbourne, maar: ‘Het was een beetje een zooitje’
Haas dient protest in
Haas heeft protest ingediend bij de internationale autosportbond FIA. Het Amerikaanse team wil dat Nico Hülkenberg de vierde plaats terugkrijgt.
Hülkenberg lag zevende toen de race in Melbourne na een crash van zijn teamgenoot Kevin Magnussen kort voor het einde werd stilgelegd. Bij de herstart schoof de Duitser op naar de vierde plaats. Na de rode vlag werd echter besloten tot een herstart achter de safetycar in dezelfde volgorde als bij de herstart daarvoor. Met Hülkenberg dus weer op plek zeven. Haas is het daar niet mee eens.
De stewards krijgen het druk, want ook de organisatie van de Grote Prijs van Australië moet zich verantwoorden bij de wedstrijdleiding. Toeschouwers waren het circuit al opgekomen voor het einde van de race, aldus de FIA.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Adil Ramzi geeft ambitieus signaal af en wil coach van PSV worden
Eindhoven -
Xavi over Barcelona-plan met Lionel Messi: ‘We hebben op het WK nog gezien hoe buitengewoon hij is’
Xavi Hernández speelde 399 keer samen met Lionel Messi bij FC Barcelona, maar of hij zijn voormalig teamgenoot ook nog gaat trainen blijft de vraag. De 43-jarige coach van de Spaanse kampioen heeft aan voorzitter Joan Laporta zijn plan uit de doeken gedaan voor een systeem met de 35-jarige Argentijn, die transfervrij vertrekt bij Paris Saint-Germain na twee Franse landstitels. -
Edwin van der Sar stopt na rampseizoen als algemeen directeur bij Ajax: ‘Na elf jaar ben ik op’
Edwin van der Sar (52) houdt het voor gezien als algemeen directeur van Ajax. De 130-voudig international, die in 2016 aantrad als de grootste baas van de Amsterdamse voetbalclub, ziet aan het eind van een dramatisch verlopen voetbalseizoen geen toekomst meer voor zichzelf als roerganger van Ajax. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
PREMIUM
Succescoach, heldere hiërarchie en nieuw gif gevraagd bij Ajax: Sven Mislintat is nu aan zet
Ajax heeft een dikke streep gezet onder het rampseizoen, dat eindigde met een pijnlijke 3-1 nederlaag bij FC Twente en het vertrek van algemeen directeur Edwin van der Sar. De bal ligt nu bij directeur voetbalzaken Sven Mislintat, die de ambitieuze club door puin te ruimen en nieuwe pilaren te bouwen nieuwe glorietijden moet bezorgen.
-
PREMIUM
Elf jaar Edwin van der Sar bij Ajax: het lukte hem nooit om de twijfels over zijn leiderschap weg te nemen
-
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer