Volledig scherm
© afp

Mollema grijpt naast ritzege in Roquetas de Mar, Clarke wint

Nabeschouwing

Een zeer gretige Bauke Mollema sprintte in de vijfde etappe van de Vuelta om de ritzege, maar Simon Clarke bleek sneller. De kopman van Trek moest zich tevreden stellen met de tweede plaats.

Pim Bijl

In de laatste kilometers durfde Bauke Mollema te pokeren. Simon Clarke, Alessandro De Marchi en hij moesten vrezen dat het achtervolgende groepje in extremis nog kwam aansluiten, maar Mollema liet zich niet meer op kop dwingen. Hij loerde, viel aan en gebaarde daarna naar De Marchi dat de Italiaan het moest proberen. Mollema wist immers dat Clarke een aardige sprint in zijn benen had. Dat bleek in de laatste rechte lijn, want de Australiër van EF Drapac bleek rapper.

Mollema sprong in de etappe door Andalusië mee met een groep van 25 vluchters. De kopman van Trek was in de eerste bergrit bij lange na niet sterk genoeg om mee te gaan met de klassementsrenners, maar liet zien dat hij zich wel wil tonen deze Vuelta. Hij was bijzonder gretig. Op 48 kilometer sprong hij mee met Simon Clarke en Alessandro de Marchi. Vanuit de achtergrond drongen Rudy Molard, Floris De Tier en Davide Villela aan, maar de drie bleven weg. Ook een wielwissel schakelde hem niet uit, met hulp van zijn ploegleider keerde Mollema snel terug.

Na de top van Alto El Marchal - een lange, maar niet al te steile klim - was het nog 26 kilometer naar de finish. Maar al te graag had Mollema zijn seizoen willen opvijzelen met een ritzege in de Vuelta. Hij verscheen in topconditie in de Tour, maar door een val moest hij zijn klassementsambities opzij zetten. Winnen in de Vuelta lukte hem in 2013 in Burgos al, maar nu kwam hij tekort. Zijn enige overwinning dit seizoen blijft een rit in de Coppi e Bartali in maart.

Rudy Molard - de nummer 6 van de etappe - reed in de achtergrond volle bak door en neemt daardoor de rode leiderstrui over van Michal Kwiatkowski.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Nog 0 km

Clarke verslaat Mollema met een fietslengte. Mollema was er zo dichtbij. Ded Marchi wordt derde. De leiderstrui lijkt naar Molard te gaan.

Nog 1 km

Dit wordt sprinten! Door het gepoker komen de drie achtervolgers heel dichtbij. Wat een finale, wat een finale.

Nog 2 km

Mollema verrekt het om over te nemen. Hij zit als derde gepositioneerd.

Nog 3 km

Er wordt geloerd. En daar gaat toch Clarke in de aanvallen. Het gat is weer snel dicht. Geen van de drie heren vertrouwt volledig op de sprint.

Nog 4 km

Aanval De Marchi! De slimme Mollema laat Clarke het gat dichten.

Nog 4 km

De Marchi doet zijn bandjes van de schoenen strakker. Hij begint met linkeballen. Oh oh, wat een spannende finale!

Nog 5 km

De drie beginnen al een beetje naar elkaar te kijken. Wie durft aan te vallen?

Nog 6 km

Mollema beukt en neemt loeihard over. De Marchi heeft het heel zwaar.

Nog 9 km

Vanaf nu is het een vlakke weg naar de meet. Mollema zit in de beugels en is klaar voor de finale.

Nog 10 km

Van het peloton is intussen weinig meer over. Sky heeft het gehalveerd op de lange klim.

Nog 12 km

Wie is de snelste van de drie? Thijs Zonneveld denkt dat Clarke de beste sprintersbenen heeft.

Nog 16 km

Mollema, De Marchi en Clarke gaan vechten om een dagzege. Ze hebben meer dan een minuut op de achtervolgers.

Volledig scherm
© belga

Nog 25 km

Mollema is met vluchtmakkers Clarke en De Marchi over de top van de laatste klim. Nu dalen richting finish!

Nog 27 km

De leiderstui is Kwiatkowski (Sky) waarschijnlijk kwijt na vandaag. Molard, in de tweede groep, gaat genoeg tijd over houden als dit scenario doortrekt.

Nog 28 km

Mollema is weer aangesloten! Wat een beulswerk, hij is sterk.

Nog 29 km

Ai, ai, ai, Bauke Mollema heeft een lekke band! Gelukkig kon hij snel wisselen. Hij vecht zich nu terug naar de kopgroep.

Achter hem fietst een drietal: Molard, De Tier en Vilella.

Nog 33 km

Villella (Astana), vorig jaar nog bergkoning in de Vuelta, is het aanvallende trio tot een minuut genaderd.

Nog 34 km

Lammertink is al lange tijd niet in beeld geweest. In de eerste groep achter Mollema en co probeert Villella te springen.

Nog 35 km

De voorsprong van het Mollemaliaanse drietal groeit, groeit en groeit. Al bijna twee minuten. Mag Mollema straks voor de dagzege strijden?

Nog 38 km

Achter Mollema, Clarke en De Marchi is het een chaos. De Tier, Amador en Geniez hebben zich losgemaakt, maar zien achter zich weer een handvol renners naderen.

laad oudere berichten