Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Mørkøv mag na dag quarantaine starten op WK baanwielrennen

VideoDe Deense wielrenner Michael Mørkøv mag starten op de WK baanwielrennen in Berlijn. Dat heeft de internationale wielerbond UCI besloten nadat was gebleken dat hij niet in contact is geweest met twee stafleden van een Italiaanse ploeg bij wie tijdens de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten een besmetting met het coronavirus was vastgesteld.

Mørkøv had die ronde eerder verlaten om naar Berlijn af te reizen en moest sinds vrijdag op een hotelkamer de resultaten van gezondheidstests in Abu Dhabi afwachten. Het ministerie van Volksgezondheid van het emiraat bracht zaterdag naar buiten dat de eerste 167 tests uitwezen dat geen van renners die deelnamen aan de ronde en overige teamleden van de wielerploegen zijn besmet.

Volgens de UCI verkeert de betrokken renner - de wielerbond noemt Mørkøv in een communiqué niet bij naam - in blakende gezondheid en is gegarandeerd dat hij niet in contact is geweest met de twee Italianen bij wie het virus was aangetroffen. “De UCI en het organisatecomité van de WK hebben daarom geconcludeerd dat deze persoon geen risico vormt voor de gezondheid van anderen”, aldus de bond. Mørkøv, die donderdag de wielerpiste al had bezocht, komt zondag uit op de koppelkoers.

Mørkøv had tijdens zijn gedwongen isolatie op zijn hotelkamer kunnen trainen op een rollerbank. “Ik denk niet dat dit invloed heeft op mijn optreden op de koppelkoers. Misschien motiveert het me alleen maar meer”, verklaarde de Deen van het Belgische team Deceuninck - Quick-Step. “Ik denk dat de UCI de juiste maatregelen heeft genomen in afwachting van de uitslagen van de tests in de Verenigde Arabische Emiraten. Ik realiseer me ook dat ik een potentiële drager van het virus was. Omdat ik donderdag op de baan was en het feestje heb gevierd rond de titel van de achtervolgingsploeg heb ik me wel even schuldig gevoeld.”