Volledig scherm
© anp & twitter

Na 12 jaar sneuvelt werelduurrecord Van Moorsel

UpdateLeontien Zijlaard-Van Moorsel is niet langer de houdster van het werelduurrecord. De Amerikaanse wielrenster Molly Shaffer Van Houweling verbrak zaterdag het record dat Van Moorsel twaalf jaar geleden neerzette in Mexico-Stad.

De 41-jarige Van Houweling legde in de Mexicaanse stad Aguascalientes 46,274 kilometer af in een uur. Het gesneuvelde record van Van Moorsel stond op 46,065 kilometer. De Amerikaanse is de tweede vrouw die een poging deed om het record van Van Moorsel te verbreken sinds de Internationale Wielerunie (UCI) de regels heeft aangepast. De Britse wielrenster Sarah Storey deed afgelopen februari een mislukte aanval. Van Houweling had al het Amerikaanse uurrecord op haar naam staan.

Volledig scherm
Leontien van Moorsel. © anp

Van Moorsel toonde zich op Facebook een sportieve verliezer. Ze zei er trots op zijn te geweest het record zo lang in handen te hebben gehad. ,,Hoewel het wat vreemd aanvoelt, omdat het appels met peren vergelijken is, feliciteer ik Molly Shaffer Van Houweling van harte met het verbreken van het record'', aldus de 45-jarige voormalig olympisch kampioene.

Van Houweling had al het Amerikaanse uurrecord op haar naam staan. ,,Ik voel me gelukkig dat alles vandaag samen kwam en ik de controle kon behouden'', zei de Amerikaanse op de website van de UCI. ,,Je weet nooit of alles op zo'n dag wel goed gaat.''