Volledig scherm
De wielerwedstrijd Gent-Wevelgem doet de Grote Markt in Ieper al aan. © Eric Flamand

Nieuwe wielerkoers in België herdenkt Eerste Wereldoorlog

Honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt in België nu ook met een speciale wielerkoers stilgestaan bij het verleden. 

Op 24 augustus wordt voor het eerst de Great War Remembrance Race verreden, een koers die voert van Nieuwpoort naar Ieper langs de frontlijn waar tussen 1914 en 1918 een loopgravenoorlog honderdduizenden levens kostte.

De organisatoren van Gent-Wevelgem hebben de koers bij de internationale wielrenunie UCI op vrijdag 24 augustus op de kalender gekregen. Het weekeinde ervoor staat de Cyclassics Hamburg op het programma, de zondag erna de GP Bretagne Classic Plouay.

Nieuwpoort en Ieper zijn historische plaatsen. In het eerste stadje werd in 1914 de Duitse invasie tot stilstand gebracht, ook Ieper bleef ondanks zware aanvallen uit handen van de Duitsers. Het stadje moest na WO1 volledig worden herbouwd. De koers Gent-Wevelgem wordt sinds 2014 aangegrepen om een eerbetoon te brengen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ook in de Tour de France gebeurt dat met enige regelmaat, met name rond Verdun.

  1. Verstappen wint bizarre GP, Ferrari's klappen op elkaar
    Samenvatting

    Verstappen wint bizarre GP, Ferrari's klappen op elkaar

    Hij moest er vol voor op het gaspedaal, maar Max Verstappen heeft vanavond op spectaculaire wijze een zinderende Grote Prijs van Brazilië gewonnen. Vanaf pole position kreeg hij te maken met een incidentje in de pitstraat, een in zijn nek hijgende Lewis Hamilton en twee keer de safety car op de baan. Maar 71 vlekkeloze rondjes, drie perfecte pitstops en een uitgekiende teamstrategie hielpen hem aan de zege, de achtste in zijn carrière.