Oldenzaler De Jonge eindwinnaar in Poyang Lake

VIDEOWielrenner Maarten de Jonge (33) uit Oldenzaal heeft zondag de achtste editie van de Tour of Poyang Lake in China gewonnen. De Jonge is de eerste Nederlandse winnaar van de elf etappes tellende wielerwedstrijd in de 1e divisie van het wielrennen die in het zuiden van China werd gehouden.

Het is niet de eerste keer dat De Jonge op het podium van deze wedstrijd eindigde, in 2016 werd hij tweede. De renner die rijdt bij het Nederlandse team van Monkey Town was niet de enige Tukker in China. Teamgenoot Joey van Rhee uit Nijverdal speelde een belangrijke rol in de winst van de Jonge. Hij offerde zich zondag samen met zijn teamgenoten op in de finale om de voorsprong van De Jonge veilig te stellen.

De Jonge mocht de leiderstrui afgelopen donderdag omhangen na afloop van de ploegentijdrit. Die werd door de Nederlandse 'Monkeys' gewonnen. Vanaf dat moment gaf hij de trui niet meer af.

'Maarten is Kaput'

"Ik ben super blij, het is ongelooflijk. De allereerste keer dat ik een etappewedstrijd heb gewonnen" reageerde de renner na afloop. Het was zeker niet makkelijk om de leiderstrui vast te houden maar hij wist de motivatie te houden. "Der Maarten is Kaput riep een oud ploeggenoot van mij tijdens een zware klim afgelopen vrijdag. Een psychologisch spelletje, hun ploeg was onze directe concurrent. Ik liet me niet demotiveren, maar haalde er juist extra energie vandaan. Het gevolg was dat ik dieper kon gaan dan ik had gedacht." Na de afloop bedankte De Jonge zijn oud-ploeggenoot; "hij had plots niets meer te zeggen."

'trotse vader'

Als Monkey Town ploegleider was vader Chris de Jonge ooggetuige van de overwinning van Maarten. Hij is ontzettend trots op zijn zoon en het team. "Het was een zware en spannende wedstrijd en als het dan lukt is het prachtig. De concurrentie was groot en omgaan met de druk om aan de leiding te staan en het dan ook afmaken is een groot compliment voor hem." 

Volledig scherm
Eindwinnaar Maarten de Jonge (midden) © Monkey Town
  1. Pechvogel Jill Roord viert feestje ingetogen mee

    Pechvogel Jill Roord viert feestje ingetogen mee

    SCHAFFHAUSEN (ANP) - In al het feestgedruis bij de Nederlandse voetbalsters liep één speelster een tikkeltje beteuterd rond. Nico-Jan Hoogma, de directeur topvoetbal bij de KNVB, had oog voor Jill Roord en gaf de 21-jarige middenveldster een stevige knuffel. ,,Ik heb heel lang op deze kans gewacht, ik keek er enorm naar uit. En toen kwam al na een paar minuten een einde aan, dat is heel pijnlijk’', zei Roord. ,,Ik ben nu nog wat ingetogen, maar dat gaat wel voorbij. Ik heb ook al veel zin in het feestje straks.’'