Het Oldenzaalse OWC en AWV De Zwaluwen hebben de krachten gebundeld en een eigen opleidingsteam voor nieuwelingen-junioren in het leven geroepen.
Volledig scherm
Het Oldenzaalse OWC en AWV De Zwaluwen hebben de krachten gebundeld en een eigen opleidingsteam voor nieuwelingen-junioren in het leven geroepen. © Carlo ter Ellen

OWC en De Zwaluwen houden samen jonge fietsers op de weg

De jeugdafdeling van de Oldenzaalse Wielerclub OWC en het Almelose AWV De Zwaluwen gaan vanaf dit wielerjaar nauwer samenwerken om jonge renners voor de sport de behouden. Door de krachten te bundelen hopen beide verenigingen te voorkomen dat de jeugd afhaakt.

Dat werd eerder deze week duidelijk tijdens de presentatie van het nieuwe en gezamenlijke opleidingsteam. Bij meubelbedrijf Löwik in Vrienzenveen presenteerde beide verenigingen het nieuwe team, dat uit zo’n 25 nieuwelingen/junioren bestaat. Zowel jongens als meisjes die het leuk vinden om te wielrennen, maar elkaar wel nodig hebben om de sport verder te ontdekken en uit te kunnen oefenen. 

Wielersport verlaten

De samenwerking is nodig, om te voorkomen dat renners afhaken, spraken de voorzitters Jan Lammerink (OWC) en Philip Kootstra (De Zwaluwen). ,,Als OWC hebben wij zelf een te kleine groep voor deze categorie. De kans is groot dat deze renners dan alleen komen te zitten en dan de wielersport verlaten’’, sprak Lammerink tijdens de presentatie.

Niveau verhogen

Zijn collega Kootstra vulde aan: ,,Het wordt steeds moeilijker om deze leeftijdscategorie te motiveren. Door de krachten te bundelen hopen we dat renners blijven en met elkaar kunnen gaan trainen. En uiteindelijk het niveau te verhogen en aansluiting krijgen bij de groep elite/beloften.’’

Geheel nieuw tricot

De jonge leden rijden in een geheel nieuw tricot, dat weinig overeenkomsten heeft met dat van de OWC en De Zwaluwen. Daar is, aldus beide voorzitters, bewust voor gekozen. De verenigingen zijn twee jaar geleden begonnen met de begeleiding van één team elite/beloften. Afgelopen jaar werd die samenwerking verder uitgebreid, met het nieuwe opleidingsteam als resultaat.