Volledig scherm
Dimitri Payet doet alles om West Ham United te verlaten. © pro shots

Payet en andere saboteurs krijgen uiteindelijk vaak hun zin

Dimitri Payet is deze winter een van de meest besproken voetballers. Niet vanwege zijn buitengewone traptechniek of dribbels. Wel omdat hij een transfer forceert.

Door: Jesse van de Woestijne

Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
Payet met trainer Slaven Bilic. © Photo News

2016 was het jaar van Payet. Ondanks zijn volgens Britse media excessieve eisen, kwam hij met West Ham United een contractverlenging tot medio 2021 overeen. Daarna veranderde alles wat hij bij de club aanraakte in goud. Met de vrije trap als handelsmerk dirigeerde Payet de Hammers naar een knappe zevende plaats. Op 29-jarige leeftijd groeide hij uit tot de ster van verliezend finalist Frankrijk op het EK in eigen land.

In de zomer staan de clubs in de rij voor Payet, die zelf van geen vertrek wil weten. ,,Ik houd van West Ham. We hebben een fantastisch seizoen gehad en ik kan niet wachten om in het Olympisch Stadion te spelen. Ik blijf. Honderd procent zeker.” De clubleiding beloont de publiekslieveling met een loyaliteitsbonus van een miljoen euro. Met een bijna intact gebleven ploeg en staf gaat West Ham opnieuw voor een plek in de subtop.

Maar dat valt vies tegen. Halverwege de competitie kijkt West Ham al tegen een achterstand van acht punten op Ronald Koemans Everton aan. Payet kampt met vormverlies en kan zich nauwelijks onderscheiden.

Volledig scherm
Een steward bewaakt de afbeelding van Payet op het trainingscomplex van West Ham. Fans hebben opgeroepen de afbeelding te beschadigen. © AFP

Marseille

Als zijn oud-club Olympique Marseille zich begin januari meldt, knapt er iets bij Payet. Van de liefde voor West Ham United en het Olympisch Stadion is opeens niets meer over. De middenvelder moet en zal terug naar de Franse havenstad. Hij maakt zijn vertrekwens bekend bij de Hammers en weigert nog een minuut voor de club te spelen.

Kamp-Payet schuwt geen enkel middel om een transfer te forceren. The Mirror beweert dat de speler een blessure wil veinzen als hij wordt verplicht om voor West Ham te spelen. Trainer Slaven Bilic reageert aangeslagen. ,,Ik voel me boos en in de steek gelaten. Ik, de rest van de staf, de spelers; we hebben altijd alles voor hem gedaan.” Aanvoerder Mark Noble is helemaal klaar met Payet. ,,Ik heb geen idee waarom hij dit doet. Maar ik weet wel dat als iemand niet langer voor deze club wil spelen, hij beter snel kan oplazeren.” Woedende fans roepen op de afbeelding van Payet op het stadion te bekladden.

Omdat West Ham United zijn sterspeler niet zomaar laat vertrekken, zitten club en speler in een impasse. ,,Als Marseille zaken wil doen, dan moeten ze weten dat we Payet niet goedkoop laten gaan, als we dat überhaupt doen”, zei vice-voorzitter Karren Brady zaterdag nog tegen The Sun. En Sky Sports meldt vanavond dat ook een derde bod van Marseille is afgeketst. De club zou zich nu op andere spelers focussen.

Het verleden leert echter dat de meeste spelers die werk weigeren uiteindelijk toch bij de gewenste club terechtkomen.

Frank en Ronald de Boer

Volledig scherm
Frank en Ronald de Boer bij hun presentatie in Camp Nou. © epa

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar Frank de Boer was bij zijn vertrek als speler bij Ajax even persona non grata in Amsterdam. Samen met zijn broer Ronald deed de verdediger alles om een vertrek naar Barcelona te forceren. Na een snoeiharde strijd met de clubleiding, vertrokken de De Boertjes in 1999 met pek en veren uit de Arena.

Pierre van Hooijdonk

Het verhaal van Payet doet denken aan dat van Pierre van Hooijdonk bij Nottingham Forest. Na het WK van 1998 ging de boomlange spits van hero tot zero bij zijn club door met een werkweigering een transfer te forceren. Maar Forest laat de spits niet gaan en na maanden keert Van Hooijdonk terug op het veld. Tegen aartsrivaal Derby County scoort hij voor het eerst sinds zijn rentree. Zijn ploeggenoten weigeren dat met hem te vieren.

Volledig scherm
Pierre van Hooijdonk viert promotie met Nottingham Forest in 1998. © pro shots

Luis Suárez

Suárez is voor geen enkele prijs te koop, spreekt FC Groningen-directeur Hans Nijland stoer in de zomer van 2007. Nog geen maand later staat de Uruguayaan toch te grijnzen in een Ajax-shirt. Bij de arbitragecommissie claimt het management van Suárez sportieve én financiële positieverbetering na te streven – een eis voor de commissie om het contract te ontbinden. Zo ver komt het uiteindelijk niet. Groningen ontvangt acht miljoen voor de spits en Hans Nijland reageert tevreden. ,,Veel succes, Luis.”

Volledig scherm
Luis Suárez neemt afscheid van Groningen-trainer Ron Jans. © pro shots

Fernando Torres

Volledig scherm
Torres werd bij Liverpool op handen gedragen. © pro shots

In januari 2011 wil Liverpool niet meewerken aan een transfer van sterspeler Fernando Torres naar Chelsea. De spits wil per se weg en dient op alle mogelijke manieren een transferverzoek in. Omdat het publiek op Anfield razend is op Torres en Andy Carroll als vervanger is gestrikt, stemt Liverpool toch in met een transfer. Zijn tijd bij Chelsea loopt uit op een groot fiasco.

Nemanja Gudelj

Meer recent is de zaak-Gudelj. In mei 2015 noemt Ajax-trainer Frank de Boer zijn aanwinst ‘binnen en buiten het veld een voorbeeldprof’. Nu de Serviër nog geen twee jaar later zijn geld verdient in China is van dat imago niets meer over. Als de bij Ajax buiten de basis gevallen Gudelj laat weten het niet meer op te kunnen brengen op de bank te zitten, is de maat vol. Ajax’ F-side laat in een bericht op de fansite geen spaan heel van het ‘gladgeschoren zeikwijf’. Zijn dubieuze zaakwaarnemer Vlado Lemic loodst Gudelj via de achterdeur naar Tianjin Teda.

Volledig scherm
'Modelprof' Nemanja Gudelj. © pro shots