Volledig scherm
De locatie voor het schansspringen voor de komende Winterspelen. © Rik Spekenbrink

Pyeongchang vriendelijker en schoner dan Sotsji

Met nog 367 dagen te gaan tot de opening van de Olympische Winterspelen ligt het Zuid-Koreaanse Pyeongchang aardig op schema (bekijk hier de fotoserie). De treinverbinding van en naar hoofdstad Seoel is weliswaar nog niet af, net als de hotels voor atleten en media. Maar de meeste stadions, schansen en pistes zijn wel klaar en operationeel. 

Door: Rik Spekenbrink

Dinsdag werd de Nederlandse pers, in Korea aanwezig voor de WK afstanden die donderdag beginnen, rondgeleid door de olympische gastheer van volgend jaar. Gids van dienst is de vriendelijke James Lee (‘Ik heet geen James, maar mijn echte naam is te moeilijk’).

Veel olympische uitingen zie je in en rond Pyeongchang nog niet. Een enkele vlag, hier en daar de mascottes - een witte tijger en een zwarte beer - dat is het wel. Met name in Gangneung, de kustplaats waar de ijssporten plaatsvinden, lijken de Spelen nog ver weg. Maar wie het spiksplinternieuwe shorttrackstadion binnenloopt, komt wel in olympische sferen. Shorttrack is dé sport van Zuid-Korea, met 12 duizend zitplaatsen is de Ice Arena dan ook de grootste indooraccommodatie. Bij de wereldbekerwedstrijd eind vorig jaar zat het helemaal vol en zelfs de jaren geleden naar concurrent Rusland overgestapte Koreaan Viktor An werd er als een held onthaald. Hier moet Korea de medailles gaan veroveren.

,,Want in andere sporten is dat moeilijker”, zegt Lee eerlijk. ,,Al probeert de overheid tegenwoordig ook buitenlandse sporters in te lijven en de Koreaanse nationaliteit te geven. En halen we kennis uit andere landen. Onze ijshockeybondscoach is een halve Canadees, met NHL-ervaring. We hopen dat alle andere sporten in Korea ook populairder worden door de aanstaande Spelen.”

Volledig scherm
De mascottes voor de Winterspelen in Pyeongchang. © Rik Spekenbrink

Even verderop ligt het indrukwekkende Gangneung Hockey Centre, de grootste hal voor het ijshockey. Vragen over wat er straks na de Spelen met de stadions gebeurt (‘Misschien een zwembad, maar we doen het voor een beter idee’) of wat de bouw heeft gekost (‘Dat weten we niet’) kan James niet allemaal beantwoorden, maar dat hij trots is op wat er in korte tijd in het onbekende Gangneung uit de grond is gestampt, valt te begrijpen.

Al steekt het Curling Centre er wat schraal bij af, want het stadion is veel kleiner en al 20 jaar oud. Maar hiermee voldoet de organisatie wel aan een wens van het IOC, namelijk dat niet alle accommodaties nieuw en duur hoeven zijn.

Schoner dan in Sotsji

Voor de mooie winterse plaatjes moet je naar het bergstadje Pyeongchang, op zo’n drie kwartier rijden. In de licht besneeuwde bergen van het Alpensia Centre liggen de venues voor het biatlon, langlaufen en skispringen er prachtig bij. En, ook een voordeel, allemaal op loopafstand van elkaar. Alleen de skipistes en de bobsleebaan liggen wat uit de route, maar ook die zijn goed te bereizen.

Aan het Olympisch Stadion, waar 35 duizend toeschouwers de openings-ceremonie en sluitsingsceremonie kunnen bijwonen, wordt nog gewerkt. Hier komt ook ‘medal plaza’, waar in de avonduren de medailles worden uitgereikt.

Volledig scherm
De locatie voor het biatlon in Pyeongchang. © Rik Spekenbrink

Het verschil met de vorige Winterspelen, vier jaar geleden in het Sotsji, is duidelijk zichtbaar. Waar in Rusland, ook in het jaar voor de Spelen, door de vele militairen op straat en strenge veiligheidscontroles niet bepaald een gastvrije sfeer hing, is Pyeongchang vriendelijker gestemd. In alle stadions zijn de managers welwillend, hoewel ze niet allemaal Engels spreken, en James probeert op alle vragen antwoord te geven of belooft dat later te doen als hij eerst navraag moet doen. Bovendien is het in Pyeongchang veel schoner en opgeruimder dan destijds in Sotsji. Alleen bij het ijshockeystadion slingeren wat vuilniszakken. Lee: ,,Die worden morgen opgehaald. Geloof me.”

  1. Ter Mors zit na tegenslagen weer lekker in haar vel:  'Dat is mij heel wat waard’
    WK sprint

    Ter Mors zit na tegensla­gen weer lekker in haar vel: 'Dat is mij heel wat waard’

    Jorien ter Mors is ergens goed in waarin ze eigenlijk helemaal niet wil uitblinken: klimmen uit een (diep) dal. ,,Ja, wat dat betreft kun je me wel een ervaringsdeskundige noemen", zegt de drievoudig olympisch kampioene met de nodige zelfspot in Hamar, waar komend weekend de WK Allround & Sprint worden gehouden. ,,De laatste jaren heb ik dat helaas iets te veel moeten doen. Ik weet dus inmiddels wel hoe ik moet terugkomen na tegenslag."