Volledig scherm
Marc Reef van Team Sunweb (links) en Jan Boven van Jumbo-Visma tijdens het wielercafé in Ootmarsum. © Dick Soepenberg

Regionale ploegleiders kijken uit naar duel om de zege in Giro

OOTMARSUM – Marc Reef en Jan Boven zijn als respectievelijke ploegleiders van Sunweb en Jumbo-Visma ervan overtuigd dat zij met hun kopman de Giro d’Italia gaan winnen deze zomer. Reef is zeker dat Tom Dumoulin een tweede keer zal zegevieren, Boven rekent op een eerste Giro-zege van Primoz Roglic.

De twee Twentse ploegleiders verwachten een fikse strijd over een kleine maand in de Italiaanse ronde, zo vertelden zij in het wielercafé van de Ronde van Overijssel en de Twentse Courant Tubantia donderdagavond in Ootmarsum. Jan Boven is ervan overtuigd dat de Sloveense oud-schansspringer Roglic ooit de Tour kan winnen. „Maar we gaan eerst de Giro d’Italia winnen met Primoz. We hebben er een goede ploeg voor en gaan een mooi gevecht aan. Daar verheug ik me nu al op Daarvoor gaan onze renners op pad en zit ik in de auto.”

De oud-prof uit Reutum heeft voor zijn gevoel nog iets goed te maken in de Italiaanse ronde. „We waren in 2016 goed op weg om de Giro d’Italia te winnen met Steven Kruijswijk, die toen helaas ten val kwam. Ons team klopte en Steven was goed. Tot alles misliep. We hebben voor mijn gevoel nog iets recht te zetten in de Giro.”

Voorrecht

Als het aan Marc Reef uit Oldenzaal ligt, gaat maar één renner de komende Giro d’Italia winnen en dat is Tom Dumoulin. Hij vindt het een voorrecht om te werken met de Limburger. „Tom is een ambitieuze en gedreven renner en brengt daarmee tevens de ploeg, maar zeker ook mij, naar een hoog niveau. Tom eist het beste van zijn omgeving. Dat is uitdagend en daar moeten we op een goede manier mee omgaan. Soms betekent dat ook dat we hem moeten afremmen.”

Reef en Dumoulin moesten met het wegvallen van Wilco Kelderman even een tegenslag incasseren. Reef: „Wilco is een moeilijk te vervangen renner, maar ook als persoon is hij moeilijk te evenaren. Belangrijk is ook dat Tom en Wilco goed overeen komen. Maar met Sam Oomen hebben we nu iemand die daar dicht in de buurt kan komen. Ook nu hebben we een goede ploeg op de been, die daar mee kan doen voor de winst.”

En Boven lachte niet in zijn vuistje toen Kelderman uitviel. „Daar heb ik Wilco te hoog zitten. Ooit hoopten wij zelf met hem de Tour te winnen. We hopen dat de ploegen allebei op hun sterkst zijn in de Giro d’Italia en dat de beste wint. We denken allebei echter dat die winnaar bij ons uit de ploeg komt.”