Volledig scherm
Arantxa Rus © AFP

Rus geniet op centre court: ‘Hier doe je het voor’

Arantxa Rus mag met veel voldoening terugkijken op de Australian Open 2020. De 29-jarige Westlandse knokte zich gisteren voor het eerst in acht jaar weer eens naar een hoofdtoernooi in de Grand Slam en haalde er zelfs het centre court. Om een aparte reden: het avondprogramma op de geplande baan liep zo uit dat werd uitgeweken naar de Rod Laver Arena.

Quote

Ik heb haar nog nooit zo goed zien spelen

Daniela Hantuchova

Door Carl Houtkamp

Op deze fameuze baan, waar een uur eerder Roger Federer nog voor volle tribunes had gestaan en rond middernacht enkele honderden toeschouwers waren overgebleven, speelde Rus vanaf het begin zonder plankenkoorts. Ze ging lang gelijk op met Madison Keys, de nummer 11 van de wereld en een voormalige finaliste bij de US Open van 2017. Maar uiteindelijk bleek de Amerikaanse met haar alles-of-niets-slagen toch te sterk voor de nummer 93 van het WTA-klassement: 7-6 6-2.

,,Spelen op zo’n grote baan, daar doe je het voor. Dus dat was leuk. Maar zoals het tenslotte ging was het jammer’’, reageerde Rus ruim na twaalven. ,,Ik kreeg mijn kansen in de eerste set, maar kon ze net niet pakken. En dan blijkt zij daarna toch een grote speelster. Als ik het niet doe, doet zij het wel. Dat is gewoon het verschil.’’

Volledig scherm
Madison Keys © REUTERS

Rus imponeerde in de eerste set met dusdanig geweldig verdedigend werk, dat tv-commentatrice (en ex-prof) Daniela Hantuchova zeer lovend over haar was. ,,Ik heb haar nog nooit zo goed zien spelen’’, zei de 36-jarige Slowaakse, die voor zender Nine Network de wedstrijd versloeg. De Nederlandse werd in de tiebreak evenwel op waarde verslagen. Keys liet zich even niet verleiden tot gekke dingen en sloeg bij 4-3 toe op een te zachte tweede opslag van de Nederlandse (slechts 128 km/u). De Amerikaanse, gezegend met een van de hardste services in het vrouwentennis, verzekerde zich daarna met 7-3 van de setwinst.

Ook in de set die volgde maakte Rus het haar vijf jaar jongere opponente moeilijk. Tot drie keer toe kreeg zij een breekpunt in de derde game, maar Keys liet zich niet verrassen. De hardhitter bracht langzaamaan haar hoge aantal onnodige fouten van het eerste bedrijf (20, tegen maar 6 voor Rus) terug en kwam met 4-2 aan de eerste van uiteindelijk slechts twee breaks in de wedstrijd.

Voor Rus resteerde in Melbourne wel een prijzengeld van 128.000 Australische dollar (79.000 euro) en de wetenschap dat zij op de ranglijst voor de zoveelste keer de laatste maanden zal stijgen, nu naar een plek in de top 80.

Bekijk hier de hoogtepunten van de wedstrijd tussen Rus en Keys terug:

Volledig scherm
Arantxa Rus (links) en Madison Keys schudden elkaar de hand nadat de Amerikaanse doorstootte naar de derde ronde. © AFP