Schaatsen om dollars in Minsk
Finale World CupHet is half maart, wordt er nu nog steeds geschaatst? Zeker, en wel in Minsk, om de wereldbekerfinale. Gevoelsmatig misschien een mosterd-na-de-maaltijd-weekeinde, maar voor een aantal schaatsers valt er nog genoeg te verdienen.
Door Rik Spekenbrink
Lang niet iedereen had nog zin in een reisje naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Sven Kramer, Ireen Wüst, Koen Verweij, Jorien ter Mors, Esmee Visser en Carlijn Achtereekte zijn er niet bij. Toch blijft er nog een aardige Nederlandse equipe over. Kjeld Nuis en Kai Verbij zijn van de partij, net als Ronald Mulder, Jan Smeekens en Dai Dai Ntab. Bij de vrouwen plakken Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Lotte van Beek zonder mokken een weekeinde vast aan hun toch al lange schaatsseizoen.
Bij de vrouwen valt er vooral voor Antoinette de Jong nog wat te winnen.
De één kan nog een klassement, en daarmee een aardig geldbedrag, winnen. De ander heeft iets recht te zetten na de Olympische Spelen of het missen daarvan. En er zijn er ook bij die voor komend seizoen nog geen ploeg hebben en zich dus in de kijker hopen te rijden.
De wereldbekerfinale draait ieder jaar om geld. De tijd dat bijna elke schaatser een goed salaris verdiende ligt al even achter ons, voor het gros is er een aardige bonus te verdienen. Wie een afstandsklassement wint, kan 15 duizend dollar bijschrijven. Voor de winnaar van het overallklassement, de grand world cup, ligt 20 duizend dollar klaar.
In tegenstelling tot andere jaren zijn er vermoedelijk geen Nederlanders die op die laatste geldprijs aanspraak maken. Bij de mannen hebben de Noor Havard Lorentzen (640) en de Rus Denis Joeskov (595) dit seizoen de meeste punten verzameld.
Miho Takagi lijkt de zege bij de vrouwen niet meer te kunnen ontgaan, ze heeft 100 punten meer dan haar landgenote Nao Kodaira, die bovendien niet meedoet in Minsk. Nummer 3 Marrit Leenstra moet nog 250 punten goedmaken. Dat kan rekenkundig gezien overigens nog wel, met de dubbele punten die er bij de finale te verdienen vallen.
De Nederlanders zullen hun zinnen zetten op de afzonderlijke afstandstitels. Zo kan Ronald Mulder de 500 meter nog winnen, al is zijn achterstand op olympisch kampioen Lorentzen met 120 punten fors.
Wel wordt de sprint twee keer verreden in Minsk, dus zijn nog maximaal 300 punten te verdienen. Kai Verbij en met name Kjeld Nuis maken nog kans op de 1000 meter, waar Lorentzen ook leidt maar slechts met 32 punten meer dan de tweevoudig olympisch kampioen.
Het is ook interessant om te zien hoe de Russen het gaan doen. Bij de Olympische Spelen werden mannen als Denis Joeskov en Ruslan Moerasjov geweerd, maar de internationale schaatsfederatie nam de schorsing niet over. In Minsk zijn ze dus weer van de partij, maar het is de vraag hoe zij het hebben verteerd dat hét doel voor dit seizoen werd weggenomen door het IOC.
Bij de vrouwen valt er vooral voor Antoinette de Jong nog wat te winnen. Ze staat op de 3000 meter weliswaar vierde, de marges met haar concurrentes is klein. De Jong heeft nog wat recht te zetten; op de Spelen was er voor haar brons (3000 meter) en zilver (ploegachtervolging), bij de WK allround vorige week in Amsterdam viel ze buiten het podium. De Jong is één van de vele schaatsers die nog geen zekerheid hebben voor volgend seizoen wat betreft ploeg en contract.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Ligt en Verbruggen terug bij Oranje na buikgriep, De Vrij en geblesseerde Geertruida naar huis
Matthijs de Ligt en Bart Verbruggen sluiten vandaag weer aan bij de selectie van het Nederlands elftal, nadat zij op donderdagochtend vertrokken vanwege buikgriep. -
Jubileumzege voor motorcrosser Jeffrey Herlings op Sardinië
Jeffrey Herlings (28) is helemaal terug van weggeweest. De Brabantse motorcrosser, die het hele vorige seizoen miste vanwege een hielblessure, won de Grote Prijs van Sardinië. Het was zijn 39ste overwinning in de MXGP. Met de 61 GP-zeges in de MX2 daarbij opgeteld was het zijn honderdste zege in totaal. -
Veel schaatsers slaan wereldbekerfinale in Minsk over
Nederland doet komend weekeinde met een kleine delegatie mee aan de afsluitende schaatswedstrijd van dit seizoen. Veel rijders, onder wie Sven Kramer, Ireen Wüst en Koen Verweij, slaan de finale van de wereldbeker in Minsk over. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Ook Verweij laat WB-finale in Minsk schieten
In navolging van Ireen Wüst en Sven Kramer laat ook Koen Verweij de wereldbekerfinale volgend weekeinde in Minsk schieten. De Noord-Hollander is niet fit genoeg.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Twentse profvoetballer Ninos Gouriye wordt witgoed-installateur: ‘Ga elke dag weer vrolijk aan de slag’
Bij XerxesDZB is Ninos Gouriye begonnen aan een tweede leven. De 32-jarige oud-profvoetballer van onder meer FC Twente en Heracles hervond het plezier in Rotterdam, na foute keuzes die het einde van zijn loopbaan inleidden.