Leon ten Voorde.
Volledig scherm
Leon ten Voorde. © Marco de Swart

Sorry Frenkie

de bankzitterENSCHEDE - Ik heb niet de illusie en zeker niet de arrogantie dat ik denk dat een jongeman die 86 miljoen waard is dit stukje leest. Wat ik wel weet is, dat zijn trainer elke dag trouw deze krant uit zijn regio spelt. Misschien dat er dus nog een flard of zoiets bij het slachtoffer van mijn ongenuanceerdheid terechtkomt. Frenkie sorry. 

Sorry dat ik me een tijdje geleden op deze plek heb laten gaan toen bekend werd dat je voor de ordinaire geldmachine van Paris St. Germain had gekozen. Mijn ervaren collega-columnist Theo Hakkert stak me op Twitter een veer in mijn achterste door te zeggen dat elke letter van mijn stukkie raak was. Nee, Theo. Elke letter was hartstikke fout. Omdat ik, let wel ik, niks met die Parijse veelvraat zonder historie heb, vond ik het nodig op te tikken dat ik teleurgesteld, was dat zelfs jij - dat vrolijke jochie dat altijd met de glimlach op het gezicht en de wreef voetbalt - had gekozen voor het geld en niet voor de liefde van de bal. Ik wilde ons wonderkind op sloffen graag in Engeland zien, of in Duitsland, of desnoods ergens bij een mooie club in Spanje. Maar niet in die Franse competitie, die we hier nauwelijks volgen en waar de kampioen de komende 10 jaar al vaststaat. PSG - Guingamp: daar wilde ik de tv niet voor aan hoeven doen.

‘Bizarre plotwending’

Quote

Wij lieten Boschker ooit naar ADO gaan, terwijl hij bij Twente had getekend

Leon ten Voorde

Sorry Frenkie, dat ik me heb laten leiden door de hijgere nieuwsjagers van De Telegraaf, die op 7 december groots aankondigden: 'Frenkie de Jong kiest voor Paris Saint Germain'. Hoe ver kun je een bal van dichtbij overschieten? Oké, wij hebben Sander Boschker ooit een keer naar ADO Den Haag laten gaan, terwijl hij de volgende dag bij FC Twente op het veld stond, maar dit vind ik persoonlijk toch van een andere grootheid. Dat De Telegraaf zich deze week in allerlei bochten moest wringen en woorden als ‘overval Barcelona en bizarre plotwending in transfer’ gebruikte om de misser nog enigszins recht te praten... ik moest er stiekem om gniffelen, hoewel ik er zelf ook ben ingetuind.

Barça-dekbed

Frenkie is dus toch anders. Deze week zag je een ventje voor de camera stralen. Je geloofde meteen alles toen hij opmerkte dat hij als kind onder een Barça-dekbed had geslapen. 'Frenkie gaat Messi bedienen', kopte De Volkskrant en alleen die gedachte al. Als de rest van Nederland naar Heel Holland Bakt kijkt, sluiten wij voetbalminnaars ons weekeinde af met een potje van Barca. Frenkie en Messi, met El Sierd als commentator... Hoe mooi kan het leven op de zondagavond zijn? Messi had Frenkie overigens meteen gebeld, verklapte papa De Jong in een hilarisch gesprek met de opvolger van Edwin Evers op de radio. 'Wat Messi zei? Niks, want Messi kan geen Engels...'

Verontschuldiging 

Dat Messi geen woorden nodig heeft om ons te betoveren wisten we natuurlijk al langer. Frenkie de Jong gaat naar Barcelona. Niet eerder voelde het aanbieden van m'n verontschuldigingen zo gelukzalig aan als nu. Frenkie bedankt jongen, dat je ook mij met een schijnbeweging op het verkeerde been hebt gezet.