Volledig scherm
Willem Greve in actie met Zypria S tijdens de Nations Cup in Geesteren. © Orange Pictures/Ron Jonker

Springruiter Greve met Oranje naar finale

Bondscoach Rob Ehrens heeft Willem Greve in het Nederlandse team voor de finale van de Nations Cup in Barcelona opgenomen. De springruiter uit Markelo is een van de vijf ruiters in Oranje, die van 3 tot en met 6 oktober meedoet.

De Nederlandse springruiters lijken over drie weken op voorhand niet de uitgesproken favoriet in de Longines FEI Jumping Nations Cup Final in Barcelona. De mannen van Ehrens hebben de afgelopen weken wel getoond in vorm te zijn. Nederland kende in het verledne al goede successen in Barcelona. Zo won Oranje al tweemaal de titel in de afgelopen vijf jaar. In Barcelona verdedigt België dit jaar de titel. 

Behalve Greve bestaat de Nederlandse ploeg verder uit Marc Houtzager (met Sterrehof’s Calimero), Maikel van der Vleuten (Dana Blue), Ommenaar Frank Schuttert (Lyonel D) en Bart Bles (Israel v/d Dennehoeve). Greve zadelt in de Spaanse stad zijn merrie Zypria S. De combinatie heeft dit jaar de meeste Nations Cup wedstrijden gereden voor Oranje. Vorige week in Calgary bleven ze zonderhindernisfouten in de landenwedstrijd en eindigden als zesde in de Grote Prijs.

Finale

Gastland Spanje en de 18 gekwalificeerde landenteams komen in de eerste ronde van de finale tegen elkaar uit op Real Polo Club, waar de oranje springruiters in 1994 Olympisch eremetaal wonnen. De beste acht landen van deze eerste ronde op donderdagmiddag 3 oktober plaatsen zich voor de finale op zondagmiddag.

De nummers 9 tot en met 19 van de eerste wedstrijd rijden op zaterdagavond de Challenge Cup voor de definitieve plaatsing van 9 tot 19. In iedere wedstrijd van de finale beginnen de teams met een blanco score. Net als in de reguliere landenwedstrijd tellen de drie beste resultaten van ieder land voor het eindklassement van de finale. Het team met de minste strafpunten in de finale op zondagmiddag 6 oktober is winnaar van de Nations Cup.

De Nederlandse springruiters zijn al zeker van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio.