Volledig scherm
De Rossumse menner Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd Driving Valkenswaard. © Foto gemeente Dinkelland

Succes voor menner Weusthof met Oranje

ROSSUM - De landenwedstrijd voor vierspannen tijdens Driving Valkenswaard International is gewonnen door het Nederlandse team. In die ploeg Mark Weusthof uit Rossum. 

In Valkenswaard werd gestreden om de individuele prijzen bij de twee- en vierspannen en naast een wereldbekerkwalificatie was er voor de vierspannen ook een landenwedstrijd. Bondcoach Ad Aarts had de volgende ruiters opgesteld: IJsbrand Chardon, regerend Nederlands kampioen Koos de Ronde en Mark Weusthof opgesteld. Na de dressuur van afgelopen vrijdag stonden de oranjemenners aan de leiding en die gaven ze niet meer af.

Chardon reed een goede dressuurproef en moest alleen Boyd Exell voor laten gaan. In de marathon was De Ronde dicht bij de overwinning, maar de Belg Glenn Geerts was net een beetje sneller. Chardon hield aansluiting met Exell en stond na twee onderdelen nog steeds in tweede positie. Met een zesde marathon in het sterke deelnemersveld deed ook Weusthof zaterdag goede zaken.

Vaardigheidsproef

Op zondag was het laatste onderdeel: de vaardigheidsproef. Geen enkel vierspan slaagde erin om foutloos en binnen de toegestane tijd het parcours af te leggen. De Ronde boekte het beste Nederlandse resultaat met alleen 4,11 strafpunten voor tijdsoverschrijding. Hij eindigde als derde in de eindrangschikking. Chardon zag twee ballen rollen, maar wist De Ronde nipt voor te blijven en werd tweede. Exell had een ruime voorsprong en gebruikte weinig van die marge; hij won de wedstrijd. Met een mooie vijfde plaats voor Weusthof was het Nederlandse vierspansucces compleet. Een flinke voorsprong in alle onderdelen bracht Nederland het goud in de landenwedstrijd.

Tweespannen

Ook bij de tweespannen waren de oranjesuccessen niet van de lucht. Raymond Letteboer (Oud-Ootmarsum) won zaterdag de marathon op overtuigende wijze. Hij was in zes van de acht hindernissen het snelst. Na alle onderdelen eindigde hij als derde. 

Uitslagen:

Landenwedstrijd vierspannen:
1. Nederland (328,56)
2. Duitsland (381,23)
3. Groot Brittannië (398,20)

Vierspannen individueel:
1. Boyd Exell (AUS) 147,61
2. IJsbrand Chardon (Schipluiden) 163,26
3. Koos de Ronde (Zwartewaal) 165,30

Tweespannen:
1. Theo Timmerman (Varsseveld) 155,14
2. Stan van Eijk (Schinveld) 156,67
3. Raymond Letteboer (Oud-Ootmarssum) 156,83