Volledig scherm
Protesten van supporters bij Willem II - Vitesse. © ANP Pro Shots

Supporters starten samenwerking tegen ‘heksenjacht’ clubs, KNVB en politie

ENSCHEDE - In een schriftelijk statement hebben supportersgroeperingen van zestien Nederlandse voetbalclubs aangekondigd te gaan samenwerken tegen de ‘heksenjacht’ die voetbalclubs, de KNVB en de politie zouden voeren. Ook aanhangers van Heracles scharen zich achter de samenwerking, die van FC Twente vooralsnog niet. 

De groeperingen stellen in hun statement dat voetbalsupporters zowel in de media als bij de rechtsgang ‘onrecht’ wordt aangedaan. Vooral dat laatste schiet ze in het verkeerde keelgat. ‘De maat is vol!’

Waar voor een reguliere verdachte geldt dat die onschuldig is tot het tegendeel is bewezen, zou op voetbalsupporters het tegenovergestelde van toepassing zijn. ‘Wordt een voetbalsupporter verdacht van een strafbaar feit maar ontbreekt er enig bewijs, dan krijgt deze toch een stadionverbod opgelegd totdat de voetbalsupporter zijn onschuld bewezen heeft.’ 

‘KNVB Maffia’

De fans illustreren de beschuldigingen aan het adres van de voetbalclubs, KNVB en politie aan de hand van een aantal recente gebeurtenissen. Zo zouden camerabeelden die in het voordeel van verdachten spreken op wonderbaarlijke wijze zijn verdwenen. Ook zou iemand onlangs een stadionverbod hebben gekregen voor het afsteken van vuurwerk in een stadion, terwijl op het moment van het afsteken niet eens op de tribune aanwezig zou zijn geweest.

Naast het uitdelen van ‘onterechte’ stadionverboden worden bij voetbalgerelateerde gebeurtenissen vaak buitensporige maatregelen genomen, vinden de supporters. 

Om hun statement kracht bij te zetten, werden afgelopen weekeinde in diverse stadions protestdoeken getoond met de opdruk: ‘Politiegeweld en machtsvertoon tegen voetbalfans heel gewoon’. Supporters van Vitesse en Willem II, dat zondag de tegenstander was van de Arnhemmers, zongen samen over de ‘KNVB Maffia’.