Volledig scherm
TECHENDORF - Jouke Hoogeveen in actie op de Weissensee tijdens het open Nederlands Kampioenschap marathon op natuurijs. VINCENT RIEMERSMA © Vincent Riemersma

Tubbergenaar Bruggink ziet ploeggenoot Hoogeveen NK op Weissensee winnen

Mart Bruggink is zaterdag derde geworden tijdens het ONK marathonschaatsen op natuurijs. De regerend kampioen uit Tubbergen zag zijn ploeggenoot Jouke Hoogeveen zijn titel overnemen. ,,Het pak blijft in de ploeg’’, jubelde Bruggink.

Hoogeveen, met zijn 41 jaar de oudste van het peleton in de topdivisie, wist enkele ronden voor het einde te ontsnappen uit de greep van het peloton. Mede dankzij het afstoppende werk van zijn ploeggenoten wist Hoogeveen zijn voorsprong uit te breiden, met nog twee ronden van 10,5 kilometer op de Oostenrijkse Weissensee te gaan.

Volledig scherm
Mart Bruggink valt zijn winnende ploeggenoot Jouke Hoogeveen in de armen. © Vincent Riemersma

Solo kwam Hoogeveen over de streep. Na in 2015 als een de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee te hebben gewonnen, was dit zijn grootste zege ooit. De vreugde in de bescheiden marathonformatie Bouwselect werd nog groter toen Bruggink, de uittredend kampioen, als derde over de streep kwam. Alleen Gary Hekman, de man in bloedvorm deze winter, wist de schaatser uit Tubbergen voor te blijven. „Het pak blijft in de ploeg”, jubelde Bruggink, die Hoogeveen in de armen vloog.