Volledig scherm
Lieke (links) en Sanne Wevers tijdens de podiumtraining voorafgaand aan het WK turnen in Montreal. © ANP

Turntweeling Wevers in WK-selectie

Sanne en Lieke Wevers zijn door bondscoach Gerben Wiersma opgenomen in de voorselectie voor het WK in Stuttgart. De Oldenzaalse tweeling maakt deel uit van een achtkoppige selectie.

In de voorselectie heeft Wiersma ook een plaats ingeruimd voor Sara van Disseldorp. De turnster uit Vierakker is lid van Klaverblad TON Almelo. De andere namen zijn: Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Tisha Volleman en Sanna Veerman.

The Trials

De acht turnsters zullen deelnemen aan de WK-kwalificatiewedstrijden op 31 augustus en 14 september in Heerenveen. Op 31 augustus turnen zij tijdens Dutch Gymnastics – The Trials een eerste kwalificatiewedstrijd tegen de teams uit Italië en Noorwegen. Ook komen er dan individuele turnsters in actie uit Oostenrijk en Zweden. Die dag neemt Céline van Gerner officieel afscheid als turnster. Dat doet ze publiekelijk na de WK-kwalificatie.

Prestaties

Op 14 september volgt een tweede en laatste kwalificatiewedstrijd tegen de ploegen uit Hongarije, Spanje en Zwitserland. Op basis van de prestaties bij de interlandwedstrijden zal de WK-selectie bekend worden gemaakt.

Er wordt bij de WK in het Duitse Stuttgart geturnd volgens het zogenaamde 5-4-3 format: vijf turnsters in een team, vier turnsters die per toestel in actie komen waarvan de beste drie scores tellen. De wereldkampioenschappen vinden van 4 tot en met 13 oktober plaats. De Nederlandse turnsters draaien hun kwalificatiewedstrijd op 5 oktober en turnen in de achtste subdivisie die start om 11.00 uur.