Volledig scherm
Mathieu van der Poel komt juichend over de meet. © photo: Cor Vos

Van der Poel opent wegseizoen met ritzege in Antalya

Na 32 overwinningen in het veldrijden heeft Mathieu van der Poel meteen ook toegeslagen in zijn eerste wielerwedstrijd van dit seizoen op de weg. Hij won de eerste etappe van de Ronde van Antalya in Turkije.

De 24-jarige Van der Poel was na 141 kilometer de beste. Voor Van der Poel was het nog maar de eerste koers van zijn wegseizoen. De wereldkampioen in het veld waagt zich de komende maanden voor het eerst aan een voorjaar op de weg.

De zege van Van der Poel was ook meteen de eerste voor zijn ploeg Corendon-Circus, dat de status heeft van professioneel continentaal wielerteam. De Brabander was zelf ook wel verrast. ,,De laatste 5 kilometer waren gekkenwerk, maar op één of andere manier ben ik in de finale toch bij twee ploegmakkers gekomen en die hebben goed werk geleverd voor de sprint’', vertelde Van der Poel in Het Laatste Nieuws.

,,Ik haal hier sowieso wel vertrouwen uit. Oké, het is hier niet het allerbeste deelnemersveld en het was ook niet de langste rit, maar de mensen die hier zijn hebben toch ook hard gereden neem ik aan en zij proberen die wedstrijd toch ook te winnen. Ik ging uit van eigen gevoel en vond dat er nog een redelijk goede sprint in mijn benen zat.’’

Relatief makkelijke rit

De renners kregen een relatief makkelijke eerste rit voorgeschoteld. Vanaf de Köprülü Canyon, een populaire plek bij rafters, ging het over 141 kilometer richting het centrum van Antalya. Een korte etappe dus en James Fouché had er duidelijk wel zin in. In zijn eentje trok de 20-jarige Nieuw-Zeelander van TEAM WIGGINS op avontuur en hij hield stand tot zo’n veertig kilometer voor de finish.

De finale kon beginnen, maar na 111 kilometer kwam het tot een massale valpartij in het peloton. Gelukkig zonder ernstige gevolgen, maar het tempo verdween wel uit de koers. Het peloton gunde de achterblijvers de tijd om terug te keren en daarna konden de ploegen aan de massasprint beginnen te denken. Die leek onafwendbaar.

Maarten van Trijp (Beobank-Corendon) ging in het gewoel nog ongelukkig tegen de grond en de plannen van de ploeg van Van der Poel liepen zo toch wat in de war. Maar toch maakte maakte de Nederlandse kampioen het in de buurt van de Middellandse Zee koeltjes af in de massasprint. De Ronde van Antalya telt nog drie etappes. Van der Poel, die rijdt in dienst van de Belgische ploeg Corendon-Circus, bereidt zich voor op de voorjaarsklassiekers.