Volledig scherm
Michael van Gerwen. © BSR Agency

Van Gerwen gaat onderuit in duel der wereldkampioenen met Durrant

uitgeschakeldMichael van Gerwen, wereldkampioen van de PDC, is in de tweede ronde van de World Matchplay uitgeschakeld door Glen Durrant, wereldkampioen van de BDO. Het werd in Blackpool 13-11 voor de Engelsman.

Van Gerwen, die al enige tijd met een vormdipje kampt, haalde een behoorlijk niveau dinsdagavond laat, maar Durrant was in het eerste gedeelte van de wedstrijd dodelijk met zijn dubbels. De Engelsman liep door twee ‘breaks’ uit naar 7-4 en 8-5. Mighty Mike maakte het toch weer spannend en verkleinde de achterstand naar 8-7. En met een fraaie uitgooi van 134 kwam Van Gerwen zelfs langszij: 8-8. 

Pas bij 9-8 kwam de Vlijmenaar eindelijk weer op voorsprong. Het werd 9-9, 10-9, 10-10 waarna beide spelers een aantal kansen misten om op 11-10 voorsprong te komen. Uiteindelijk was het Durrant die de leg binnensleepte: 10-11. Hij mocht voor de wedstrijd gaan gooien, maar haperde en bood Van Gerwen de kans om het vege lijf te redden: 11-11. 

Een bouncer (pijl die uit het bord vliegt) speelde MVG parten in de 23ste leg, die hij mede daardoor verloor: 11-12. Van Gerwen moest vervolgens 86 uitgooien, maar dat lukte hem niet. Durrant stond klaar op 40 punten en klaarde dat klusje: 13-11. 

Van Gerwen kwam voor de tiende partij op rij niet tot een driepijlsgemiddelde van 100, maar benaderde dat wel met 98,67. Ook Durrant bleef overigens onder de 100, zij het nipt: 99,33. Met uitgooien was de Engelsman ook iets beter: 43,33% tegenover 40,74% van MVG. Na de winst vloeiden de tranen bij de man die van de BDO is overgestapt naar de PDC.

Titelverdediger Gary Anderson vloog dinsdagavond ook uit het toernooi. De Schot, in de eerste ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van Danny Noppert, moest met 11-8 buigen voor de Engelsman Mervyn King. Jeffrey de Zwaan (tegen James Wade), Jermaine Wattimena (tegen Mensur Suljovic) en Vincent van der Voort (tegen Peter Wright) werden net als Noppert al in de openingsronde uitgeschakeld.