Volledig scherm
© BSR Agency

Vettel en Hamilton verbaasd over power Verstappens auto

Afgelopen maanden werden de prestaties van Ferrari met argusogen bekeken in de Formule 1-wereld. Maar nu was het de snelheid van Max Verstappens Red Bull die de wenkbrauwen van Sebastian Vettel en Lewis Hamilton deed fronzen. Ze konden hem in Brazilië niet bijhouden in de kwalificatie.

Door Rik Spekenbrink

Sebastian Vettel deed het eerst nog met een knipoog. ,,Ik ben een beetje verrast door de snelheid van Red Bull op het rechte stuk. Dat is verdacht”, keek hij ietwat uitdagend naar Max Verstappen, links van hem in de persconferentiezaal op Interlagos. ,,Dan zijn de rollen nu eens omgedraaid”, antwoordde die gevat.

Volledig scherm
© BSR Agency

Maar even later bleken Vettel (tweede in de kwalificatie) en Lewis Hamilton (derde) serieus verbaasd over de hoge topsnelheid van de Nederlander, vooral in het laatste snelle deel van het circuit. Vettel: ,,Ze hebben dezelfde motor als in Amerika, voor zover ik weet. Die kan dus eigenlijk niet verbeterd zijn.” En de wereldkampioen: ,,Natuurlijk ben ik ook verrast. Volgens mij hadden ze de laatste keer geen voorsprong op ons qua topsnelheid, nu wel. Tegelijkertijd hebben ze niet ingeleverd qua downforce, want in het bochtige middengedeelte was Max nog steeds het snelst. Misschien komt het doordat São Paulo op hoogte (zo’n 750 meter, red.) ligt, geen idee.” Vettel was de sessie overigens begonnen met de opmerking dat Verstappen de kwalificatie eerlijk had gewonnen, iets wat hij direct na afloop ook al zei. Maar hij liet het niet na even terug te prikken, nadat Verstappen twee weken geleden in Amerika Ferrari had beschuldigd van vals spel. Die uitspraak deed veel stof opwaaien. Niet dat de sfeer tussen de twee gespannen was, er werd volop gelachen in de persconferentie.

Volledig scherm
© AFP

Verstappen was uiteraard een tevreden man. De balans van de auto was perfect, zei hij. ,,Gisteren was het goed, vandaag hebben we ons verder verbeterd en kwam de auto echt tot leven.” Verrast was de Limburger niet over zijn machtsvertoon in de kwalificatie. ,,Afgelopen weken waren we als redelijk sterk. In algemene zin hebben we het chassis van de auto en de Honda-motor gedurende het seizoen goed ontwikkeld. Daar ben ik blij mee.”

Hij repte lachend over zijn derde pole position, refererend aan de gridstraf die hij een paar weken geleden in Mexico kreeg en hem de eerste startplek kostte. Deze ‘pole’ nemen ze hem in ieder geval niet meer af. Maar voor Verstappen telt logischerwijs vooral de race. Hij wil morgen de Grote Prijs van Brazilië winnen.

Bekijk hier hoe Verstappen pole voor zich opeiste.

Volledig scherm
Rubens Barrichello overhandigt Max Verstappen de trofee. © BSR Agency