Voor het eerst in jaren was het weer een échte Twentse derby

FC Twente noemde de wedstrijd tegen Heracles jarenlang geen derby. Het was een wedstrijd als alle andere. Maar tijden veranderen: gisteren werd de derby van het Oosten weer als vanouds gespeeld.

Als de namen van de spelers uit Almelo worden opgenoemd door stadionspeaker Jan Bruins is er weinig van te verstaan. Hij roept de Almelose doelman Janis Blaswich om: de thuissupporters fluiten en zingen. Het bomvolle uitvak van Heracles juicht en zwaait met zwart-witte vlaggen. Vak P rolt een enorm spandoek uit met een grote Obelix en de tekst: 'Come on Twente'.

‘We willen het weer leuk maken’

Volledig scherm
Een enorm spandoek voorafgaand aan de derby FC Twente - Heracles. © VI Images

Het was jarenlang een wedstrijd die in Enschede niet speciaal werd gevonden. In de glorietijd nam niemand zelfs het woord derby in de mond. "Het was één van de zeventien wedstrijden", aldus woordvoerder Richard Peters. Maar die tijd is geweest. De club staat sinds de degradatie weer met beide benen op de grond. De medewerkers van de socialmedia-afdeling vinden het juist mooi om de clash tegen de Almelose rivaal aan te zetten. "We willen het weer leuk maken", zegt hij.

En dus mag het weer, er openlijk vooruit komen dat het extra spannend is om tegen de buurman te spelen. Het grote Twente moet winnen, Heracles wil winnen. Dus was er donderdagmiddag rode rook bij de laatste training van FC Twente en werd de spelersbus van Heracles voor vertrek naar Enschede met vuurwerk uitgezwaaid door behoorlijk wat fans. "Er is nieuw, jonger publiek bijgekomen", zegt Peters. "De jongeren bekijken het anders." Alleen maar mooi, vindt hij.

Volle restaurants

Volledig scherm
© VI Images

De animo van toeschouwers uit heel Twente was in de weken voor de derby al groot. Alle skyboxen in De Grolsch Veste waren snel gevuld, alle arrangementen uitverkocht. Liefst 1500 eters meldden zich voor de wedstrijd in de restaurants, die lang niet altijd overvol zijn. Vorig jaar was het alleen in de kampioenswedstrijd tegen Jong AZ vergelijkbaar druk, de 'derby' tegen Go Ahead Eagles kwam op een goede tweede plek.

Bij Heracles hadden ze veel meer kaarten kunnen verkopen dan de duizend die er beschikbaar waren. "Tot vlak voor de wedstrijd werden we nog gebeld", zegt Joris Dieterman, communicatiemedewerker van Heracles. De club gaf fans die er het vaakst zijn voorrang. Op het moment dat de seizoenskaarthouders aan de beurt waren was het uitvak binnen een paar uur uitverkocht.

Populairste wedstrijd van seizoen

Zeventien bussen vertrokken twee uur voor aanvang in clusters naar De Grolsch Veste. Zeven bussen per keer, over de A35, voor de dichtstbijzijnde uitwedstrijd in de eredivisie. "Dit is de meest populaire wedstrijd van het seizoen", zegt Dieterman. "Alleen Zwolle en Emmen komen in de buurt."

Peters kreeg de week voorafgaand aan de wedstrijd telefoontjes van de pers: "Of ik al zenuwachtig was", zegt hij met een lach.

Mini-burenruzies

In Almelo merkten ze de oplopende spanning aan elke post op social media. In tekst werden er deze week miniburenruzies uitgevochten. De insteek is niet veranderd: 'Calimero' komt nog altijd uit Almelo en de 'geldsmijters' komen uit Enschede. Hoe dan ook: Heracles vierde gisteravond feest na de 3-2 overwinning. De eerste zege sinds 2012 en de derde in de historie in Enschede.

Lees alles over de derby terug in ons speciale dossier

Bekijk hieronder de aftermovie van FC Twente - Heracles