Sven Kramer
Volledig scherm
Sven Kramer © BSR Agency

Wat worden de voornaamste doelen van Sven Kramer?

Sven Kramer heeft een nieuw, tweejarig contract getekend bij zijn huidige ploeg Jumbo-Visma. Is dat opvallend? En wat worden hoogstwaarschijnlijk zijn belangrijkste doelen. Een aantal vragen op een rijtje.

Het doorgaan van Kramer, is dat opvallend?

Nee.

Kramer is inmiddels 33, volgende maand komt daar een jaartje bij. Over zijn toekomst als schaatser werd na de nodige fysieke ongemak de afgelopen jaren flink gespeculeerd, maar na het afgelopen seizoen lag een contractverlenging voor de hand.

Zelf twijfelde Kramer nooit aan zijn kunnen, zo herhaalde hij meermaals in interviews. Hij ziet meer dan wedstrijduitslagen, of terugslagen die bij het grote publiek bekend zijn; de aanrijding op de fiets in het begin van het winterseizoen, zijn onberekenbare rug, de onregelmatig terugkerende herniaklachten. Vaak genoeg loopt er tijdens succesvolle trainingen ook een stopwatch of andere meter mee.

Sven Kramer
Volledig scherm
Sven Kramer © ANP

In Salt Lake City bij de WK afstanden toonde Kramer ook de buitenwacht nog altijd tot de grote favorieten voor het goud te behoren. In een persbericht van zijn team zei hij vandaag: ,,Als je bij de WK afstanden op maar vijf tienden van de winnaar eindigt, zegt dat denk ik genoeg.”

Tijdens de WK in februari op de snelste baan ter wereld was er zilver, voor de man die schaatsen op hoogte nooit als een thuissituatie kan bestempelen - wat voor de Canadese winnaar Ted-Jan Bloemen wel geldt. Dat biedt perspectief voor de toekomst, zoals Kramer na de WK al zei: ,,Ik ben blij dat de aankomende twee jaar de belangrijkste wedstrijd in China is.”

Wat lijken de komende jaren Kramers belangrijkste doelen?

De wedstrijden die Kramer noemde, op de laaglandbaan in Peking.

Quote

Ondanks de overwinnin­gen die ik al heb behaald, ben ik nog altijd supergemo­ti­veerd

Sven Kramer

Komend seizoen, dat voor schaatsers normaal gesproken in april met zomertrainingen begint, wordt de belangrijkste wedstrijd van de schaatskalender gereden op een nieuwe baan, op toekomstig olympisch ijs. De WK afstanden vinden in februari plaats op een ijsbaan die speciaal voor de Winterspelen van 2022 wordt gebouwd.

De 5000 meter is Kramers voornaamste doel. Op die afstand won hij drie olympische titels. Op de indrukwekkende erelijst van de Fries ontbreekt nog steeds goud op de 10.000 meter. 25 ronden schaatsen, maar bovenal: tráínen voor een topprestatie van ruim twaalf minuten in gebogen rug, vraagt veel van een man met herniaklachten. Is hij in vorm, weet hij zich te plaatsen en belemmert zijn rug hem niet? Dan is er veel mogelijk. Vooralsnog zet Kramer in op één individuele plak: ,,We zitten nog twee jaar van de Winterspelen van Peking, dus er is nog van alles mogelijk. Het zou fantastisch zijn om mijn carrière met een olympische gouden plak af te sluiten.”

Aan concurrentie geen gebrek. Het grootste gevaar lijkt, naast Bloemen, uit eigen ploeg afkomstig: Patrick Roest verloor in ruim een jaar slechts één 5000 meter op het hoogste niveau. Helaas voor Roest was dat juist tijdens de WK afstanden.

Is er meer te wensen?

Afgezien van EK-medailles en de ploegenachtervolging waarop Kramer met zijn teamgenoten al zo vaak internationaal succes behaalde, is er één reeks waar een rond getal van kan worden gemaakt. Liefst negen keer werd Kramer wereldkampioen allround. Geen schaatser deed hem dat ooit na - de Fin Clas Thunberg en Noor Oscar Mathisen kwamen in hun tijd allebei tot vijf. Bij het afgelopen WK allround in Hamar besloot Kramer zich halverwege het toernooi door privéomstandigheden terug te trekken.

Maar de kansen op een tiende gouden medaille voor Kramer zijn door de internationale schaatsbond ISU verkleind. Voor het eerst staat er komend seizoen geen WK allround op het programma - een WK sprint evenmin - en kiest de ISU voor een kalender met alleen de WK afstanden. Het jaar daarna wordt er weer een WK allround verreden.

Kramer heeft een groter doel, dat hij de laatste jaren veelvuldig verkondigt: ,,Mijn grootste drijfveer is nog altijd het plezier dat ik uit het schaatsen haal. Dat heb ik nog steeds, dus ik zie geen reden om te stoppen. Ondanks de overwinningen die ik al heb behaald, ben ik nog altijd supergemotiveerd.”

Sven Kramer
Volledig scherm
Sven Kramer © ANP