Volledig scherm
Mark Weusthof in actie (archieffoto). © René Banierink

Weusthof maakt indruk op EK Vierspannen

Menner Mark Weusthof heeft op het EK Vierspannen de vaardigheidsproef op zijn naam geschreven. In het eindklassement eindigde de inwonner van Rossum op een 22ste plaats.

In het Duitse Donaueschingen was het vooral Bram Chardon die een sterk kampioenschap reed. De vierspanrijder uit Den Hoord hield het hoofd koel en won goud. Daarmee is de Europese titel binnen huize Chardon van vader op zoon overgegaan en in Nederlandse handen gebleven. Fransman Benjamin Aillaud won het zilver voor de Belg Glenn Geerts.

De derde plaats van Chardon in de dressuur en zijn tweede plaats in de marathon deden hem als leider van het tussenklassement aan de vaardigheid beginnen. Chardon mocht als laatste rijder van start in het uitdagende kegeltjesparcours en wist dat zijn concurrentie nauwelijks steken had laten vallen. De 26-jarige menner kon zich maximaal één balletje permitteren om goud binnen te slepen. Deze bal viel al op poort nummer vier, waardoor het heel lang spannend bleef of het goud zou worden. „

Geen teammedaille

In het landenklassement bleef Oranje met lege handen achter door het ontbreken van een tweede vaardigheidsresultaat. Door de eliminatie van IJsbrand Chardon in de marathon telde zijn vaardigheidsresultaat van vandaag niet mee in het teamtotaal. Het derde teamlid Koos de Ronde was gisteren zo teleurgesteld dat zijn kampioenschap vergooid was, dat hij naar huis vertrok en niet meer aan de start van het derde onderdeel verscheen. De Ronde reed gisteren zijn A-traject van de marathon met een verkeerde tijdentabel en liep daardoor 35 onnodige strafpunten op.

Bondscoach Ad Aarts betreurt de gang van zaken: „Een heel vervelend gebeuren, waarin ik een fout heb gemaakt. De formulieren zijn uitgedeeld, maar achteraf blijkt dat ik had moeten controleren of iedereen de juiste informatie in handen had. Bij navraag door de vrouw van Koos, ging ik er vanuit dat ze het tweede formulier hadden en ik heb toen de verkeerde informatie verstrekt omdat de snelheden veranderd waren. Dit is een heel vervelend leermoment, dat het juist op een EK gebeurt. Het is voor alle partijen heel vervelend.”

Eindstand EK
Individueel
1. Bram Chardon – 153,46
2. Benjamin Aillaud (FRA) – 155,58
3. Glenn Geerts (BEL) – 156,63
16. Peter de Ronde (Zwartewaal) – 181,26
22. Mark Weusthof (Rossum) – 187,94
24. Edwin vd Graaf (Ouddorp) – 191,47

  1. Ter Mors zit na tegenslagen weer lekker in haar vel:  'Dat is mij heel wat waard’
    WK sprint

    Ter Mors zit na tegensla­gen weer lekker in haar vel: 'Dat is mij heel wat waard’

    Jorien ter Mors is ergens goed in waarin ze eigenlijk helemaal niet wil uitblinken: klimmen uit een (diep) dal. ,,Ja, wat dat betreft kun je me wel een ervaringsdeskundige noemen", zegt de drievoudig olympisch kampioene met de nodige zelfspot in Hamar, waar komend weekend de WK Allround & Sprint worden gehouden. ,,De laatste jaren heb ik dat helaas iets te veel moeten doen. Ik weet dus inmiddels wel hoe ik moet terugkomen na tegenslag."