Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Carlo ter Ellen

Blog | 77 miljoen? Het absurde verschil tussen Ronaldo en Sanne Wevers

Cristiano Ronaldo beheerst een kunstje heel goed en behoort daarmee tot een van de beste voetballers ter wereld. Sanne Wevers beheerst ook een kunstje heel goed en behoort tot een van de beste turnsters van de wereld op het toestel balk. Tot zover de overeenkomst. Het verschil tussen beiden? 77 miljoen euro.

Het kan u bijna niet ontgaan zijn de afgelopen week: het jaarsalaris van Ronaldo. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes maakte bekend dat de Portugese vedette dit jaar de best betaalde sporter van de wereld is. Het tegen een bal schoppen levert de ijdele Ronaldo in 2016 maar liefst 77 miljoen euro aan salaris, sponsorinkomsten en bonussen op. Dat bedrag ziet er in cijfers als volgt uit: 77.000.000. Oftewel 210.958,90 euro per dag. Gedeeld door 24 is 8789 euro per uur. En 95 cent. De getallen en cijfers duizelen mij voor de ogen, door al die nullen vertroebelt de blik op de wereld. Ik kan er maar een woord bij verzinnen: absurd.

Ronaldo staat bij mij synoniem voor vervelende en irritante maniertjes. Zijn doorgaans verongelijkte gedrag op het veld overstemt een fabelachtige traptechniek en balbeheersing. Nee, ik kijk niet graag naar hem.

Giecheltieners
Dat doe ik wel bij Sanne Wevers en haar zus Lieke. Ooit twee giecheltieners, met vast en zeker een slotjesbeugel, dat weet ik niet meer zeker. Twee meiden, voor wie er maar één ding in het leven telt: turnen. Niet gek ook als je ouders uit die sport komen. Het is turnen voor en turnen na. Veel van hun leeftijdsgenootjes zijn inmiddels afgehaakt, klaar met de (top)sport die heel veel vraagt en nog meer eist. Geestelijk en lichamelijk. Sanne en Lieke hebben ook heel wat ellende meegemaakt, maar zijn er nog steeds. De twee Twentse meiden, jonge vrouwen nu, maken zich op voor de Olympische Spelen in Rio, waar ze de Nederlandse ploeg aanvoeren.

Geen privileges
Onlangs was ik in Heerenveen, waar de twee dagelijks in de turnhal zijn te vinden. Samen met hun vader en trainer Vincent. Dag in, dag uit. Altijd maar de oefening turnen. Tot in den treure. Buiten de trainingen om ontspannen de twee zussen in hun appartementje in de Friese stad. Geen luxe, geen flitsende auto voor de deur, geen privileges. Eigenlijk is het enige bijzondere in de muf ruikende turnhal de nieuwe evenwichtsbalk, van hetzelfde merk als waarop straks in Rio wordt geturnd.

Passie
Als Sanne en Lieke eentiende procent van het jaarsalaris van Ronaldo zouden mogen ontvangen, zouden de twee al een gat in de lucht springen. Rijker worden, in financiële zin, van het turnen is niet aan de orde. Maar om geld is het ze – gelukkig - niet te doen. Eer en glorie, gepaard met alle (media)aandacht evenmin. Sanne en Lieke sloven zich dagelijks uit voor dat ene moment straks in Rio. Gedreven door het gevoel dat bij ze losbreekt na een perfecte uitvoering van hun oefening op het moment suprême. Jaren van trainen en opofferingen voor niets meer dan dat ene gevoel. Zou Ronaldo nog iets van die passie in zich hebben?