Volledig scherm
Leon ten Voorde © Marco de Swart

Blog | De Amsterdamse smeekbede: Hakim kom naar ons!

En opeens weten de Ajacieden op Twitter me te vinden. En ze zijn dit keer niet eens boos om een of andere cynische boodschap. Dat had na Rostov-uit makkelijk gekund, maar ik laat ze maar even. Het is al moeilijk genoeg zo.

Wat de supporters van Ajax aan mijn postadres brengt, is dat ze willen weten of Hakim Ziyech nog naar Amsterdam komt. Het is een vraag, maar ik herken de smeekbede erin.

Woensdagavond tijdens de tienertoer van Ajax in Rusland stuurde ik een berichtje de wereld in dat het mij niet eens zal verbazen als Ajax zich alsnog gaat melden in De Grolsch Veste voor Ziyech. De voetballerij is er opportunistisch genoeg voor en de onrust bij Ajax is zo groot dat je de komende dagen nog van alles kunt verwachten.

Ziyech-lobby
De ochtend na Rostov las ik op de site van de De Telegraaf dat Ajax Hakim Ziyech dringend nodig heeft. Nou, dan weet je het wel. De huiskrant van Ajax is al weken bezig met een Ziyech-lobby en mijn hongerige collega’s kennende, rusten ze niet voordat ze hun zin hebben. Onlangs verscheen er in De Telegraaf een verhaal dat Ziyech wel open staat voor Ajax. Er werd niemand geciteerd, maar het werd zo stellig gebracht dat je op het minst het vermoeden kreeg dat de krant een-tweetje uitvoerde met een bepaald kamp.

Middenvelders
Ik ben benieuwd wat de beleidsbepalers van Ajax gaan doen nu de druk van alle kanten enorm wordt opgevoerd. Aan het begin van deze week zeiden ze dat ze middenvelders genoeg hadden en daarom niet voor Ziyech zouden gaan, maar toen moesten ze nog naar Rostov. Maar over welke middenvelders hebben ze het dan eigenlijk? Zo dwepen ze al jaren in Amsterdam met het supertalent Nouri, maar waarom zit hij dan nooit bij de wedstrijdselectie als hij zo goed is als de mythe ons wil doen geloven?

Overigens speelt Ziyech bij Twente al tijden niet meer op het middenveld, maar voorin vanaf de rechterkant. Op die positie komt hij met zijn speelstijl ook het best tot zijn recht, maar misschien dat ze dat bij Ajax even is ontgaan. Het kan kan natuurlijk ook zijn dat ze bij Ajax nog wel geloven in de kunsten van El Ghazi. Vandaag zou de zaakwaarnemer van Ziyech in Zurich een akkoord hebben bereikt met Fenerbahce, zo meldde een bron vandaag, maar ik weet bij deze transfer de zin nauwelijks meer te onderscheiden van de onzin.

Ondertussen blijven in Amsterdam de fans hopen op de komst van een speler die in tegenstelling tot veel Ajacieden wel iets verrassends in zijn spel heeft. Ze zijn inmiddels wel zo nederig dat ze niet meer reppen over een typische Ajax-speler.