Volledig scherm
Leon ten Voorde © Marco de Swart

Blog | De man met de spons gaat gemist worden

Het beeld hoort bij het klassieke beeld van het amateurvoetbal. De verzorger die het veld in rent en dat doorgaans niet doet in de stijl van Dafne Schippers. Uiteraard gewapend met de onvermijdelijke spons en waterzak. Een zak gevuld met wonderwater, alsof het niet uit de kraan bij de kleedkamers komt maar rechtstreeks uit Lourdes.


Bij de KNVB zijn ze helemaal klaar met de gillende voetballer, die na een vluchtige aanraking met de spons opeens weer tot alles in staat is.

Buiten de lijnen
Voetballers die geblesseerd zijn moeten vanaf nu buiten de lijnen worden verzorgd, zo klinkt het streng vanuit Zeist. Alleen als de scheidsrechter na een grove overtreding – een doodschop - een rode of gele kaart heeft gegeven mag de blessurebehandeling nog als binnen de lijnen plaatsvinden.

In het betaalde voetbal geldt die regel al jaren. Daar is de man met de spons ook al lang ingeruild voor een veredelde dokter. De mannen of vrouwen dragen een headset, hebben handschoentjes aan en hebben een koffer bij zich waarin bijkans een hele operatiezaal zit opgesloten.

Gillend speenvarken
Natuurlijk, is de achtergrond van de sanctie duidelijk. Om de simulerende voetballer, die na het aanraken van een pluisje als een gillend speenvarken omvalt, aan te pakken heeft de wereldvoetbalbond dit ooit ingevoerd. Het irritante tijdrekken moet daarmee worden ingedamd.

Maar ergens wringt het, want je ziet elke wedstrijd weer dat de ploeg die gestuit wordt door een overtreding, een tijdje met een man minder verder moet. Kortom: op deze manier beloon je de dader. Dat gaat nu ook in het amateurvoetbal gebeuren.

Willekeur
De willekeur van de arbiter wordt bepalend, want de definitie van een doodschop is de interpretatie van de scheidsrechter die op het veld staat. En dat is elke wedstrijd weer anders, dat zie je wekelijks nog in de eredivisie. Laat staan dus op een lager niveau.

Revolutionaire aanpassingen
De voetbalsport blinkt niet uit in revolutionaire aanpassingen. De grootste verandering in de voorbije twintig jaar is dat de keeper de terugspeelbal niet meer mag oppakken. Dat heeft de sport zeker een andere dimensie gegeven.

Deze zomer werd de uitvoering van de aftrap aangepast en in de eredivisie mogen clubs dit seizoen 23 spelers meenemen naar een wedstrijd. Die laatste twee veranderingen zijn leuk en aardig, maar hebben verder geen enkele toegevoegde waarde.

Meerwaarde
Die meerwaarde is er ook niet bij dit nieuwste besluit. Zeg aan het begin van het seizoen gewoon tegen de scheidsrechters dat ze het tijdrekken strenger gaan bestraffen en je hebt alles afgedekt.

Dit is zo’n geforceerde ingreep, die niets toevoegt en louter onvrede en irritatie gaat opwekken. En ons ook nog eens gaat beroven van een van die laatste klassieke plaatjes: de man of vrouw met de spons en waterzak.

Leon ten Voorde