Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Een top 10 van fiasco’s en missers op het EK-Voetbal

Het EK Voetbal is voorbij. In tegenstelling tot alle deskundigen heb ik er wel van genoten. Oké, de gemiddelde amusementswaarde was laag. Maar wat is er leuker dan je een maand lang verbazen, fascineren, ergeren, storen en opwinden bij een groot toernooi? Het was een aaneenschakeling van klassieke missers in de sport. Mijn top 10 der EK-verbijstering.

1.Penalty-missers. Het blijft fascinerend hoe grote voetballers falen vanaf de stip. En het handboek penalties nemen niet kennen. Het kolderieke foutenfestival vanaf elf meter bij (nota bene) Duitsland-Italië was tenenkrommend. Ik zeg het nog een keer: Neem een fatsoenlijke aanloop, bepaal vooraf een hoek, maak geen contact met de keeper, straal overtuiging uit en schiet hard en zuiver. Dan is de kans op een doelpunt het grootst. Vraag maar aan specialist Dirk Kuyt!

2.Onderschatting. Engeland liet zich in de achtste finale verrassen door IJsland. De Britten hadden geen plan klaar om de Vikingen te elimineren. IJsland scoorde tegen Engeland voor de tweede keer in het toernooi uit een verre ingooi. Engeland had zijn huiswerk niet gedaan en dacht dat het wel goed kwam tegen die IJslanders. Onderschatting op een EK, het is verbijsterend.

3.Verzadiging. De Spaanse bondscoach Del Bosque was vergeten door te selecteren en hield vast aan de oude garde, die het WK (2010) en EK (2012) al had gewonnen. En dus misten we de absolute wil om te winnen bij Iniesta, Pique, Silva, Fabregas, Busquets en noem ze maar op. Verzadiging dus. Italië was gretiger in de achtste finale en won dus. Tijd voor vernieuwing in Spanje.

4.Loon van de angst. Niet durven voetballen in de knock-outfase, gokken op een countertje of penalties. Terwijl je zo goed kunt voetballen. We hebben het veel gezien maar Kroatië spande de kroon. En dus won Portugal ver in de verlenging van de achtste finale. Terecht dus.

5.Vedettes. Gareth Bale en Wales lieten zien hoe je omgaat met de situatie waarin een speler de allerbeste, de grootste en de duurste is. Bale maakte zich dienstbaar aan het collectief. Zoals Ruud Gullit zich met Oranje in 1988 ondergeschikt maakte aan het elftal. Niemand is belangrijker dan het team. Vooral bondscoaches moeten dat weten. En er naar handelen. Ronaldo en Portugal hebben dat niet begrepen. En dus grepen de hogere machten in om Portugal aan de titel te helpen. Ronaldo moest gedwongen plaatsmaken. Portugal was verlost van haar theatrale vedette en won de finale.

6.De verlenging. Stop de verlenging! Duurt te lang, levert weinig op, hoewel de Europees kampioen daar anders over denkt. Portugal won twee keer in de verlenging, waaronder de finale. Neem bij een gelijke stand na 90 minuten penalties. Dat deden ze bij de Copa Amerika ook. Niks mis mee. Of we gaan voor de briljante ingeving van Hugo Borst: eerst penalties nemen, daarna de verlenging.

7.Speelschema. Een schema met 24 landen op een eindronde is prima. Maar zorg dat na de poulefase alleen de zes groepswinnaars en de twee beste nummers 2 doorgaan. Meteen kwarfinales. Geen systeem meer waarin zwakke broeders met een paar puntjes toch doorgaan. Zijn we na drie weken ook een keertje klaar.

8.Nederland. Waarom heb ik tijdens het EK nauwelijks deskundigen gehoord die zich buigen over de kardinale vraag in Nederland: waarom zijn we er niet bij en hoe voorkomen we een herhaling van dat debacle? We hadden overal een mening over maar als grote afwezige hadden we geen recht van spreken. Wat zou Danny Blind hebben gedaan tijdens het EK? En Bert van Oostveen? Hebben ze lessen getrokken? Dingen geleerd? Ik vrees het ergste. Over een paar weken begint de WK-kwalificatie. Ik hou mijn hart vast.

9. De scheidsrechters. Hulde aan de arbitrage, die was van behoorlijke kwaliteit. Maar laat Euro 2016 de geschiedenis ingaan als het laatste grote toernooi zonder een videoscheidsrechter.

10. Televisie. Oproep aan de NOS: bedenk een nieuw format voor EK’s en WK’s. De voetbalanalisten en beroepsbabbelaars in de studio hebben hun langste tijd gehad.

Henk van Schuppen

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.