Volledig scherm
Leon ten Voorde © Marco de Swart

Blog | FC Twente staat voor de belangrijkste uitslag sinds jaren

De spanning zou je misschien kunnen vergelijken met die allerlaatste strafschop in de finale. Die laatste bal op de stip na een uitputtende slijtageslag van 120 minuten. Nagelbijtende fans op de tribunes, supporters die niet durven kijken en voetballers met knikkende knieën. Het stadion siddert en huivert. Het is die akelig dunne scheidslijn tussen ongeremde euforie en diepe droefenis. Alles of niets.

Iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt, wordt vrijdagmorgen gegeseld door die zenuwslopende spanning. FC Twente staat de voor de belangrijkste uitslag sinds jaren, maar het lastige is dat het zelf geen invloed meer op het resultaat heeft. De voorbeschouwingen, de analyses, de verwachtingen: ze tellen niet meer.

FC Twente-alert
Het is wachten tot de klok van vrijdag 14.00 uur precies als het oordeel van de rechter zich razendtempo zal gaan verspreiden over het Twentse land. Als een soort van FC Twente-alert. Tot dan voelen de uren aan als dagen, weken, maanden zelfs. Het is wachten, wachten, wachten op het eindsignaal van de man in het zwart.

2010
Net als in deze rechtszaak zaten er in het kampioensjaar 2010 ook 14 dagen tussen de voorlaatste wedstrijd en die ultieme finale op 2 mei bij NAC. Toeval of niet, in Enschede kennen ze in elk geval dat knagende gevoel van aftellen. Van balanceren tussen hoop en vrees.

‘Weet je al wat?’ Overal waar je in de voorbije weken kwam, weerkaatste die ene vraag, waarin optimisme en angst samenbalden. Maar nee, niemand kon het antwoord geven. In tegenstelling tot de voetballerij bleef het bastion van de rechterlijke macht wel gesloten.

Speculeren
Speculeren hoort bij de charme van de voorbeschouwing, maar over de uitslag van de wedstrijd tussen Twente en de KNVB (of moet je zeggen, de rest van de eredivisie?) viel niets te voorspellen. Geen eentje in de toto, geen tweetje, geen drietje. Geen poll gaf de mensen houvast.

Eigen draai
Wat wel opviel was dat dit land tal van kenners en zelfverklaarde kenners van het sportrecht kent, want de ‘deskundige meningen’ vlogen ons om de oren. Maar om nou te zeggen dat de zaak daarmee duidelijker werd? Niet bepaald, want iedereen gaf er z’n eigen draai aan, waardoor de supporter van Twente soms het gevoel moeten hebben gehad dat ze in een centrifuge zaten. Al die meningen, al die oordelen: het was om gek van te worden.
Op basis van de rechtszaak twee weken geleden in Utrecht ben je geneigd te zeggen dat Twente in de rust met 3-0 voorstaat.

De verdediging van de Enschedese club straalde op die dag zoveel meer rust en deskundigheid uit dan de warrige, chaotische defensie van de KNVB. Daar kon je zonder juridische kennis en een goede traptechniek de nodige gaten in schieten. Maar pas op, zo lieten de specialisten meteen weten: dit zegt nog helemaal niets over de definitieve uitslag. Want hoe vaak heeft een rechtszaak de toehoorders wel niet op het verkeerde been gezet?

Hoger beroep
Kortom, er valt dus gewoon geen zinnig woord over de uitspraak te zeggen. Daar komt bij dat de verliezer in hoger beroep kan gaan, waardoor een replay ook nog in de lucht hangt. Wat gaat Twente bijvoorbeeld doen als de KNVB in het gelijk wordt gesteld? Gaat de Twente dan toch z’n knopen tellen, omdat de club ook een keer verder moet? Of komt er nog een energievretend vervolg waarvan het einde niet in zicht is?

De Graafschap
En, wat als de KNVB verliest? Durft de bond de boel dan nog verder te rekken, waardoor het hele Nederlandse voetbal nog steeds niet weet waar het aan toe is? En dan heb je op de achtergrond ook nog De Graafschap dat over de schouder meekijkt. Normaal gesproken kunnen Tukkers en Achterhoekers het prima met elkaar vinden, maar nu even niet. Bij De Graafschap hebben ze al aangekondigd dat ze naar de rechter gaan, mocht Twente in de eredivisie blijven. Komende dinsdag presenteert de KNVB het nieuwe competitieprogramma, maar of het met een pen of een potlood wordt geschreven? Zeg het maar.

Vrijdagmiddag om 14.00 uur, dan weten we meer. Een ding is nu al wel zeker: het wordt een uitslag die het nodige stof doet opwaaien. Waar dan ook.

Leon ten Voorde