Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Grote Kale Leiders zijn onvervangbaar, weet ook Jan Smit

Feyenoord had Jorien van den Herik. Philips en PSV hadden Jan Timmer. De politiek bracht Pim Fortuyn voort. Manchester United, PSV en Oranje hadden Jaap Stam. En Heracles heeft al 18 jaar Jan Smit. De overeenkomst tussen deze persoonlijkheden: ze kunnen worden ingedeeld in de categorie: Grote Kale Leiders. En die heren hebben iets speciaals. Ze zijn markant, dominant, onverslaanbaar, charismatisch, overtuigend en stralen onvervangbaarheid uit.

Missie
Grote Kale Leiders, daar kun je niet omheen. Ze staan er en gaan niet aan de kant. Want ze hebben een missie. En daar moet alles voor wijken. Grote Kale Leiders verzekeren zich altijd van een prominent plekje in de geschiedenis. Ze maken indruk. Bedrijven, sportclubs, politieke partijen of andere organisaties die door Grote Kale Leiders worden aangestuurd, staan op de kaart.

Jorien van den Herik
Feyenoord werd van 1992 tot 2006 bestuurd door Jorien van den Herik. Een indrukwekkende man die door de fans in De Kuip lange tijd op handen werd gedragen. In supporterskringen werd de toenmalige voorzitter, die als een onaantastbare vorst over de club regeerde, aangeduid met de initialen GKL. Dat staat - inderdaad - voor Grote Kale Leider. Van den Herik overleefde een FIOD-affaire, pareerde een golf aan juridische aanvallen, was onverslaanbaar.

Pim Fortuyn
Rotterdam bracht nog een andere onverslaanbare Grote Kale Leider voort: Pim Fortuyn. Hij was maar kort beroemd omdat hij na een stormachtige opmars op 6 mei 2002, vlak voor een indrukwekkende verkiezingszege, werd vermoord. Pim staat wat mij betreft in de boeken als de beste politicus die we hebben gehad maar die nooit in het parlement heeft gezeten. Wie doet hem dat na?

Jan Timmer
Philips werd in de jaren negentig geleid door Jan Timmer. Een forse, kale man waar je bang van werd. Een topmanager die wist wat hij wilde en waar je beter geen ruzie mee kon krijgen. Dat gold ook voor Jaap Stam. De onkreukbare centrale verdediger, steunpilaar van de defensie, leider van de laatste linie die je liever niet als tegenstander had. Ook Stam heeft nooit een opvolger gehad.

Documentaire
Heracles-voorzitter Jan Smit is ook een Grote Kale Leider. Maar ook bij Jan Smit vraag je je af. Krijgt hij ooit een opvolger? Is deze man vervangbaar? Bestaat er een Heracles zonder Smit? Maandag mocht ik aanschuiven bij de première van de documentaire ‘Dat zeit ze wa’, gewijd aan de preses. Een prachtige productie waarin heerlijke Almelose (voetbal)historie voorbijkwam en de deurwaarder werd geportretteerd als de architect van het huidige Heracles.

Toekomst
Smit heeft de club in 18 jaar tijd van een bescheiden bespeler van de eerste divisie tot een gewaardeerde, volwassen, stabiele eredivisionist gemaakt. Dat is knap. Het gedroomde stadion is af. Er staat een prachtige voetbaltempel in Almelo. De club is gezond. Het verleden is mooi. Het heden ook.

Maar hoe ziet de toekomst er uit? Die toekomst zonder Jan Smit? In de documentaire zegt de voorzitter dat hij ervan overtuigd is dat hij te zijner tijd een goede opvolger zal krijgen. Maar de GKL lijkt nog geen aanstalten te maken om plaats te maken. Zo lang hij fit is, er lol in heeft en uitdaging ziet, gaat hij door. Dat mag.

Opvolger
Maar het kan geen kwaad dat Smit (70 inmiddels) toch eens gaat nadenken over een Heracles zonder hem. De top bij Heracles is smal en dat maakt de club toch ook kwetsbaar. Bovendien: echte bestuurders wijzen zelf hun kroonprins aan, werken hun opvolger in en dragen op het juiste moment het stokje over. Dat zou zeker moeten gelden voor Grote Kale Leiders.

Henk van Schuppen

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.