Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Jan Berendsen en Gert-Jan Verbeek hebben toch iets gemeen

De reactie van volleybalcoach Jan Berendsen na afloop van de verloren derby van zijn ploeg Eurosped-TVT tegen Springendal Set-Up’65, afgelopen zondag, was even bizar als fascinerend. Berendsen vond het niet zo erg dat zijn meiden de kans lieten liggen om het gevecht tegen de streekrivaal uit Ootmarsum bij een 2-1 voorsprong af te maken. TVT verspeelde twee matchpoints, verloor de vierde set met 29-27, knakte in de vijfde set en verloor met 3-2.

De verliezende coach beweerde met droge ogen dat hij het ,,wel mooi” vond dat zijn ploeg nog een vijfde set mocht spelen. Leerzaam, een goeie ervaring, paste prima bij het groeiproces en de ontwikkeling van zijn team.

Voetbal
Om de vergelijking maar even te maken met een voetbalwedstrijd: je ploeg mist in de 90e en 91 e minuut, bij een 1-1 stand, twee penalties waardoor er toch een verlenging volgt. In dat extra half uur zakt de ploeg van ellende in elkaar en verliest met 4-1. Commentaar van de verliezend coach, laten we hem Gert-Jan Verbeek noemen: ,,Mooi dat mijn ploeg die verlenging mocht spelen. Daar leren ze van.”

Het is een ondenkbare hypothese. In de opportunistische voetballerij hoor je zelden een trainer die het resultaat ondergeschikt maakt aan de ontwikkeling van zijn elftal. Het gaat om de korte termijn, de puntjes, het rendement, de ranglijst. Voetbal draait om veel geld. Er is geen tijd om rustig te bouwen.

Journalisten
Jan Berendsen (64) krijgt dit seizoen in Almelo wel de tijd om in de IISPA-hal een compleet nieuw team op te bouwen. Dat lukt de ervaren volleybaltrainer toch weer aardig. Eurosped-TVT hoeft niet te vrezen voor degradatie en gaat waarschijnlijk zelfs de play-offs halen. Aan journalisten die geen verstand hebben van volleybal en het altijd willen hebben over winnen of verliezen, heeft Berendsen geen boodschap. Sterker nog, hij geeft ruiterlijk toe dat hij het hoofdstuk pers het minst leuke vindt aan zijn vak. Hebben Berendsen en Verbeek toch nog iets gemeen.

Nominatie
Toch moet Jan een beetje oppassen wat hij zegt in het openbaar. Zijn reactie in onze krant op de nominatie van Eurosped-TVT als sportploeg van het jaar bij de sportverkiezingen in Almelo is niet zo handig. Zijn team is als verliezend finalist om de landstitel en ploeg die Almelo de primeur van Europees volleybal heeft gebracht voorgedragen. Berendsen betwist de kandidatuur: ,,Ik heb niks met nominaties. De winnaar is al gauw de genomineerde die de meeste vriendjes heeft. En we hebben niks gewonnen, misschien is er een gebrek aan winnaars.”

Eurosped-TVT probeert het Almelose sportpubliek voor zich te winnen en krijgt die IISPA-hal op zondagmiddag half vier maar niet vol. Dergelijke teksten van de coach helpen niet echt. En wat zou de clubsponsor er eigenlijk van vinden?

Henk van Schuppen

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.