Volledig scherm

Blog | ‘Je kunt wel van je vrouw af, niet van je club’

TV-maker en supporter Erik Dijkstra meldt zich bij De Grolsch Veste, totaal aangeslagen door het nieuws over de degradatie van FC Twente. De camera draait, hij blaast een krul haar uit zijn gezicht. De film die hij samen met Geert-Jan Lassche maakt over een jaar FC Twente krijgt een volstrekt onverwacht slot. Ze wilden een happy end, ze krijgen degradatie.

Het standbeeld van Blaise N’Kufo: zijn armen wijd gespreid. Het standbeeld van Sander Boschker: de beker in zijn handen.

Het lijken stokoude beelden uit een ver verleden. Kampioenschappen? Europees voetbal? Het is nog maar zo kort geleden dat het rood van FC Twente trots door Europa slingerde. Die tijd is geweest. De eerste divisie wacht, pijnlijk en kil. Want de eerste divisie zit niet op Twente te wachten. De eredivisie ook niet.

'Dit is een drama'
,,Het is verschrikkelijk’’, vindt Dijkstra. ,,Met een uitgebeend elftal krijgen we het volgend jaar nog moeilijk tegen Almere City. We hebben mindere tijden gehad, met John van ’t Schip, met Rini Coolen. Maar dit is anders, dit is een drama. Ik heb het gevoel dat het klaar is.’’ Niemand van FC Twente wil dat het klaar is, natuurlijk niet. Het gevoel voor de club gaat ook nooit kapot, geen fan wil afhaken. Een supporter laat weten: ‘ ik heb net mijn seizoenskaart verlengd, juist nu.’ Dijkstra glimlacht: ,,Mijn doctrine is: je kunt wel van je vrouw af, maar niet van je club.’’

Verslagen
De supporters van FC Twente willen genoegen nemen met minder, met de hoon van de tegenstanders. Dat hoort er bij. Ze willen ook boeten voor gemaakte fouten, voor het arrogante gedrag van de oud-bestuurders. Maar nu is ook de trots gekrenkt. En dat voelt slecht, verslagen. Er is op de dag des oordeels, net na de mokerslag even geen ruimte voor een grap of relativering. Ze zijn bij elkaar gekomen om het nieuws af te wachten en samen te zijn. Lang daarna staan ze er nog, in stilte bij elkaar.

Maffia-deals
Ze zijn kwaad op de KNVB, massaal kwaad. Degradatie? Waarom? Dijkstra voelt het ook. ,,Maar laten we niet vergeten dat het niet door de KNVB komt, maar door Joop Munsterman, Aldo van der Laan en al die andere boeven. Ze hebben maffia-deals gesloten en een financiële puinhoop achter gelaten. Ze hebben op veel te grote voet geleefd, te grote risico’s genomen. Dit is het resultaat. Dat kan toch niet? Ze hebben het goed voor elkaar.’’

Herinneringen
De onzekerheid duurt voort. Niemand weet of FC Twente kan overleven in de eerste divisie. Epy Drost, Bryan Ruiz… Het zijn herinneringen. ,,Zelfs Hakim Ziyech is dat al, ook zo’n geweldige speler. Das war einmal. We gaan het doen met Hidde en Peet. Zij kunnen goed voetballen, begrijp me niet verkeerd, maar het zal een stuk minder zijn.’’ Dijkstra kijkt nog een keer op naar Blaise N’Kufo, de camera draait niet meer.

Fardau Wagenaar

Volledig scherm
Volledig scherm
Fardau Wagenaar © Emiel Muijderman
  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.