Fardau Wagenaar
Volledig scherm
Fardau Wagenaar © Emiel Muijderman

Blog | KNVB heeft het niet begrepen

Robin Gosens en Iliass Bel Hassani zijn geschorst voor het eerste play-offsduel van Heracles Almelo volgende week. Je vraagt je af: hebben we zondag tegen ADO Den Haag soms wat gele kaarten over het hoofd gezien? Nee dus, die straffen staan nog uit hun verleden elders. Toen Bel Hassani bij Sparta speelde en Gosens bij Dordrecht.

De verbazing en irritatie was zondag groot toen het nieuws over de afwezigheid van het tweetal in Almelo doorspijpelde. Het kan toch niet waar zijn? Want wat hebben de overtredingen in de nacompetitie van de twee spelers in hun tijd bij Sparta en Dordrecht te maken met het heden? Ja, als ze een doodschop zouden hebben uitgedeeld, was een straf hoe dan ook op zijn plaats geweest. Het liefst meteen. Maar een tweede of derde gele kaart van jaren terug, mag toch geen ballast zijn voor het heden?

Moment suprême
Een ploeg strijdt een heel jaar samen om iets te bereiken. Bel Hassani en Gosens zijn basisspelers bij Heracles en hebben een belangrijke rol in de prestaties van de ploeg van trainer John Stegeman. En op het moment suprême worden ze buitenspel gezet door een geforceerde regel van de KNVB. Een regel waar de tegenstander misschien baat bij heeft, maar waar niemand feitelijk wat aan heeft. Want is het niet juist de bedoeling van de play-offs dat de beste ploegen van de afgelopen competitie tegen elkaar strijden om Europees voetbal? En moet niet de beste ploeg uiteindelijk Europa in?

De KNVB handelt wat straffen betreft ook zo in het bekertoernooi, dat is een aparte competitie. Blijkbaar wordt de strijd om de play-offs ook zo gezien, terwijl het een stuk logischer zou zijn om het toetje van het seizoen als een verlengstuk van de huidige competitie te zien.

Andere dimensie
Als een speler van Heracles of van een concurrent rood krijgt in het laatste competitie duel komende zondag, dan is het logisch dat hij niet mag spelen in de wedstrijd erna. Maar om de spelers en de club in de apotheose van het seizoen te straffen voor een gele kaart uit een ver verleden, uitgedeeld in een volstrekt andere situatie en dimensie, moet bedacht zijn door mensen die zich wel heel erg vervelen.

Fardau Wagenaar

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.