Fardau Wagenaar
Volledig scherm
Fardau Wagenaar © Emiel Muijderman

Blog | Moeten de fans van FC Twente echt zo hard gestraft worden?

Wat een week. Zo vol verbijstering en verdriet in een klein stukje Nederland. Zo vol harde oordelen uit andere hoeken. Woede, bij al die clubs uit de eerste divisie, die FC Twente niet willen. En verwarring bij de clubs in de nacompetitie die niet meer weten waar ze aan toe zijn. Maar ook begrip en mededogen.

FC Twente naar de eerste divisie. Niemand zag het aankomen, kon ook niet, want de regel van terugzetting bestaat nog niet. De aangeslagen gezichten van die mensen die zo hard hadden gewerkt aan het ‘nieuwe FC Twente’, de ingehouden tranen van de medewerkers, die nog altijd proberen het beste er van te maken, al die supporters...Veel narigheid.

Geen aanval is het einde
Velen buiten Twente vinden: neem je verlies FC Twente en ga die eerste divisie in, wordt kampioen en kom met een mooi feest terug. Als het zou kunnen, zouden de supporters dat op een dag echt geaccepteerd hebben. Bussen vol naar Telstar, dat komt wel goed. Maar het kan simpelweg niet. Niet de aanval kiezen, betekent het einde.

Met de kennis van nu
En echt, iedereen in Twente weet inmiddels, of zou dat moeten weten, dat er in het verleden hele slechte dingen zijn gebeurd. Het is al duizend keer beschreven; de dubieuze constructies, schaamteloze arrogantie en alle megalomane onzin. En ja, vele Tukkers geloofden na de landstitel in 2010 (toen was er overigens nog niets aan de hand) en alle Europese wedstrijden dat Twente een topclub was. Maar welke supporter zou dat niet doen? Ja, als je toen wist, wat je nu weet.

Even mooi
Dat het oude Twente straffen verdient, bestrijdt niemand. Dat nederigheid op zijn plek is, weet iedereen inmiddels. Dat er plaagstoten uitgedeeld worden, is lullig, maar te begrijpen. Dat groot, groter, grootst niet altijd beter betekent, vergeet niemand meer. Het past ook eigenlijk niet zo bij de oosterling, het was maar even mooi.

Functie
Als je de feiten op een rij zet, zullen de voorstander genoeg redenen vinden waarom Twente moet blijven bestaan. De tegenstanders zullen met argumenten komen waarom dat niet moet, die zullen zeggen: geen genade, weg ermee. Zij houden er geen rekening mee dat Twente een belangrijke verbindende functie heeft in de regio en sociaal en maatschappelijk een grote rol speelt. Dat hoeven zij ook niet te doen.

Gunnen
Maar binnen de regio is dat wel degelijk van groot belang. Het verlies van de club heeft ongelooflijk veel impact. Kijk alleen al naar al die fans, die al twee jaar niets dan ellende horen, naar de medewerkers, naar alle betrokkenen, de leveranciers, de vrijwilligers… Moeten zij echt zo hard gestraft worden? Kijk ze in de ogen. Dan gun je ze allemaal zo verschrikkelijk FC Twente.

Fardau Wagenaar

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.