Ralph Blijlevens
Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Carlo ter Ellen

Blog | Op een dag ben je geen topsporter meer

Sportcommentator Hugo Walker was bij leven al befaamd om zijn vele fameuze uitspraken. Zoals 'En dan houden we er hier mee op'. Wouter Olde Heuvel moet het afgelopen week ook hebben gedacht, toen de schaatser uit Losser wakker werd en een paar uur later zijn afscheid als topsporter bekend maakte.

Niemand heeft het eeuwige leven, een topsporter al helemaal niet. Ze komen en ze gaan. De een met een hoop poeha en bombarie, een ander met de stille trom. Bij ons op de sportredactie komen regelmatig mailtjes binnen waarin een nakend afscheid wordt beschreven. Zelden van de sporter zelf, vaker van een trotse entourage, met de hoop (lees: het verzoek) dat nog een keer aandacht wordt besteed aan 'een toch wel bijzondere carrière'. Soms verrast het aangekondigde afscheid ons en heel soms – echt heeeel soms – halen we opgelucht adem. Zo van: 'hehe, die is weg...' Sorry voor deze bekentenis.

Ondergesneeuwd
Terug naar Wouter Olde Heuvel. Landelijk gezien sneeuwde zijn afscheid onder bij dat van Stefan Groothuis en Margot Boer, twee collega’s die in tegenstelling tot de Tukker thuis olympische medailles hebben liggen. Groothuis een gouden exemplaar, Boer twee bronzen varianten. Olde Heuvel moet het doen met 'slechts' twee wereldtitels (ploegenachtervolging) en een derde plaats op de 5.000 meter tijdens het WK van 2008.

Leven in teken van schaatsen
Verschil moet er zijn. Maar net als bij Groothuis en Boer heeft het leven van Olde Heuvel tot aan zijn afscheid in het teken van schaatsen gestaan. Als topsporter ga je d’r mee naar bed en word je er mee wakker. Alles staat in het teken van de sport. Je voeding, je training, je rust, het verjaardagsfeestje dat je afdoet met een felicitatie via Facebook of een appje. Iedereen in je directe omgeving moet rekening met jou houden.

Alles moet wijken
Alles moet wijken voor je drang om een nog snellere schaatser te worden. Na de ene wedstrijd wacht alweer de volgende. Je start moet beter en ook die eerste volle ronde kan harder. Heel je leven draait om het schaatsen. Topsporter ben je zeven dagen in de week, 24 uur per dag.

Nieuw leven
En dan opeens houdt dat op. Is het de dag waarvan je wist dat-ie zou komen. Afgelopen week maakte Wouter Olde Heuvel bekend dat zijn lichaam niet meer geschikt om op internationaal topniveau te schaatsen. Inmiddels is hij al een paar dagen bezig met zijn nieuwe leven. Waarschijnlijk ervaart hij dat net zoals zijn (ex-)collega’s dat nu doen, die genieten van een vakantie na een seizoen van hard trainen, reizen en wedstrijden.
De vraag is hoe het hem zal vergaan als de eerste trainingen voor het nieuwe seizoen worden opgepakt. Olde Heuvel zal nieuwe doelen moeten stellen, andere plannen maken. Het is te hopen dat het hem lukt en dat hij ver verwijderd blijft van het ‘zwarte gat’. Moet-ie toch nog weer een topprestatie leveren.

Ralph Blijlevens

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.