Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Blog | Peter Bosz en Hendrie Krüzen passen niet bij Ajax

Ik heb de laatste drie weken het sportnieuws gevolgd vanuit een ander deel van deze wereld. Soms heeft een mens vakantie nodig. En als het even kan stap ik dan in een vliegtuig om een poosje elders op deze planeet te vertoeven. Maar hoe mooi het Caribisch gebied en Florida ook zijn, ik moest en zou dagelijks de actualiteit in Twente en Nederland volgen. Ik wilde niks missen van het nieuws over FC Twente, Heracles en alle andere ontwikkelingen op en rond sportvelden in deze wereld.

Heracles
Zo zag ik zondagavond 22 mei op een televisie op een cruiseschip op de Bahama’s de wedstrijd FC Utrecht-Heracles. Ik had natuurlijk al vernomen dat de Almeloërs de play-off finale om Europees voetbal hadden gewonnen. Nu zag ik ook de beelden. Ik zag Thomas Bruns scoren, Paul Gladon de wedstrijd beslissen en de gekte bij de Almelose fans. Prachtig. Almelo was even wereldnieuws en ik was er getuige van dat de historische beelden uit de Galgenwaard zelfs op de Caribbean werden uitgezonden. Dat voelde goed.
Het sportnieuws hield niet op tijdens mijn vakantie. De bizarre en ontluisterende ontwikkelingen rond FC Twente, het ontslag van Louis van Gaal bij Manchester United, de roze trui van Steven Kruiswijk in de Giro en de zegetocht van Kiki Bertens in Parijs. En dan moesten de Copa Amerika en Euro 2016 in Frankrijk nog beginnen.

Geweldige stap
Maar het meest hilarische bericht vond ik toch de benoeming van Peter Bosz en Hendrie Krüzen als nieuw technisch duo bij Ajax. Natuurlijk, een geweldige stap voor dit duo. Een felicitatie waard voor beide heren. En weer een klein sportief succesje voor Almelo. Krüzen is immers Almeloër in hart en nieren en ook Peter Bosz woont sinds zijn (succesvolle) Heracles-periode nog steeds in de Twentse stad. Ik wist dat Bosz in beeld was als opvolger van Frank de Boer. Maar ik had in mijn omgeving voorspeld dat hij zou bedanken voor de eer om de scepter te gaan zwaaien in de Amsterdam Arena.

Ambitieus
Ik weet namelijk dat Peter Bosz stilletjes een hekel heeft aan Ajax. Hij houdt niet van die club. In zijn drie jaren bij Heracles heb ik Bosz leren kennen als iemand die zwaar de pest heeft aan verliezen. Maar het ergste dat hem kon overkomen was een nederlaag in de Arena. Daar was hij altijd goed ziek van. Peter Bosz is een Feyenoorder. Zijn hart ligt in De Kuip. En Feyenoorders moeten niets van Ajax hebben.
Maar Peter Bosz is ook ambitieus. Dat heeft hij ook altijd gezegd. En als een grote club als Ajax op de deur klopt, wint de ambitie het van het sentiment. De professionele uitdaging weegt zwaarder dan de persoonlijke afkeer van een club. Dat geldt natuurlijk ook voor Krüzen, die ook helemaal niets heeft met Ajax. Krüzen is in het kielzog van Peter Bosz overigens wel bezig aan een interessante carrière als assistent-coach. Heracles, Vitesse, Macabi Tel Aviv en Ajax. Leuk rijtje.,

Arrogantie
Peter Bosz en Hendrie Krüzen passen niet bij Ajax. Het plaatje vloekt. Maar ik hoop uiteraard dat dit illustere tweetal het geweldig gaat doen in de Arena. Bosz is een van de beste Nederlandse trainers op dit moment. Hij staat voor verzorgd en attractief voetbal en daar is behoefte aan bij Ajax. En de Twentse boersheid van Krüzen kan geen kwaad bij de arrogantie van de landskampioen van weleer.

Henk van Schuppen

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.