Ralph Blijlevens
Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Carlo ter Ellen

Blog | Plezier is belangrijker dan euro’s

Het lijkt in de top van de sport een doodzonde te zijn om te zeggen dat plezier de grootste drijfveer is. Op dat niveau spelen financiële belangen immers ook een - grote - rol. Toch heb ik de laatste tijd enkele voorbeelden gezien die juist de puurheid van de sport onderstrepen.

De voorbeelden op een rijtje
Eredivisie of niet, voor de waterpoloërs en waterpolosters eindigt de inspanning niet na het laatste fluitsignaal. Zo moet het wedstrijdbad na afloop van de pot weer gereed gemaakt worden voor het recreatieve gebruik. Voor de spelers (m/v) betekent dat het uit het water halen van de belijningen en het opruimen van de keernetten aan de korte kant en de waterpolodoelen. O ja, voordat een felicitatie of troostende woorden vanaf de kant in ontvangst kan worden genomen, moeten eerst nog de sponsorborden naar het materiaalhok gesjouwd worden.

Het is een gebruikelijk tafereel en valt bijna niet op omdat het zo gewoon is. Toen ik na afloop van een wedstrijd in Nijverdal tussen Het Ravijn en UZSC een foto van opruimende speelster op Twitter slingerde, maakte een collega spontaan een verwijzing naar het betaalde voetbal: ‘Zou heel vormend werken voor die jongens, zelf het gras maaien na afloop van alweer een verloren wedstrijd’. Een waterpolocoach bij de KNVB zou wel eens een zegen kunnen zijn, ging het verder. Dat laatste klopt. Het is niet voor niets dat de nationale voetbalbond Robin van Galen (bondscoach die met waterpolosters olympisch goud won) onlangs nog polste om de nieuwe teammanager te worden. Van Galen bedankte overigens voor die functie…

Tweede voorbeeld
Na afloop van de handbalinterland tussen Jong Oranje en Jong Denemarken gingen de Nederlandse internationals op de knieën. Met schoonmaakspuitbus en een lap stof. Om de vloer van de Almelose sporthal te ontdoen van hars. Zodat de andere sporters in de hal geen last zouden hebben van het plakkende goedje op de vloer. Speciaal voor mijn collega twitterde ik een foto van boenende internationals. De reactie liet niet lang op zich wachten: ‘Als je zoveel voor je sport over hebt, ben je een echte topper.’ Gevolgd door de subtiele toevoeging dat menig voetballer daar nog een puntje aan kan zuigen… Dat je die laatste reactie kunt opvatten als aversie tegen de rijkelijke beloonde en verwende voetballers laat ik even voor wat het is.

Derde voorbeeld
De handbalsters van Borhave slaan, halverwege het eerste seizoen in de eredivisie, geen slecht figuur op het hoogste handbalniveau in ons land. De Bornse ploeg vormt geen gevaar voor de top 3, daarvoor is het krachtsverschil te groot, maar weet de punten wel te pakken. Afgelopen zondag won het van hekkensluiter Kwiek. Probleemloos. Gevraagd naar de bevindingen van trainer Rik Phillips gaf hij een duidelijke verklaring voor het presteren van zijn team. ,,De meiden hebben gewoon ontzettend veel plezier in wat ze doen.’’

Plezier als belangrijkste reden voor goede prestaties op het topniveau in eigen land? Ja, zo eenvoudig kan het ook zijn. In een wereld waarin de euro’s vaak sneller rollen dan de bal, is er gelukkig bij veel sporten ook nog gewoon aandacht voor een oeringrediënt en basisprincipe als ‘plezier’. Dat is tenslotte de reden waarom velen – inclusief kampioenen/supersterren - ooit zijn gaan sporten.

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.