Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Carlo ter Ellen

Blog | Sport of topsport? Wie het weet, mag het zeggen

Ze willen er allemaal maar wat graag tot gerekend worden, de meesten vinden van zichzelf ook dat ze het zijn. Maar is dat ook zo? Waar dit over gaat? Topsport. Of beter gezegd: het grijs schemergebied tussen sport en topsport.

De vraag wordt me regelmatig gesteld: Wat is topsport? En wanneer ben je nou een topsporter? Een eensluidend antwoord is er niet, het hangt van meerdere factoren af of een sporter zich met recht een topsporter kan en mag noemen.

Fysieke inzet
Vaak wordt verwezen naar de trainingsarbeid en geldt de geleverde fysieke inzet als een graadmeter. Daar kunnen echter vraagtekens bij gezet worden. Profvoetballers in Nederland zijn topsporters, maar in de beeldvorming komen ze er wat betreft training over het algemeen bekaaid af. Voetballers, zo luidt de algehele opvatting, zijn dik betaalde spelers, die een paar ochtenden in de week een partijtje tegen elkaar spelen en verder vooral niet veel doen. Vergelijk dat eens met het trainingsschema van ‘m pak ‘m beet een olympische triatlete, die iedere ochtend gaat zwemmen, rond het middaguur de fiets pakt en de ‘werkdag’ afsluit met een looptraining. Zij doet het om uiteindelijk zo goed als mogelijk te kunnen presteren op de Olympische Spelen, het evenement waarop we eens in de vier jaar alle Nederlandse deelnemers omarmen en toejuichen.

Status
Olympiagangers zijn dus topsporters en ontlenen die status mede aan het podium waarop ze acteren. Maar wat als je belangrijkste wedstrijd niet op een wereldwijd bekeken evenement plaatsvindt? Is een triatleet die op Hawaï in de top10 eindigt van de IronMan (na bijna 4 kilometer zwemmen, 180 kilometer snoeihard fietsen en nog eens 42 kilometer hardlopen!!) dan slechts een fanatieke sporter met een ietwat uit de hand gelopen hobby?

Geld
Ben je een topsporter als je geld verdient met je sport? Voor de betaald voetballers geldt: ja. En voeg daar ook maar de profwielrenners aan toe en de schaatsers van een commerciële ploeg. En de categorie sporters die kan rekenen op een financiële vergoeding van NOC*NSF. Het is allemaal een vorm van erkenning. De bijbehorende status staat garant voor de ondersteuning in de vorm van regelingen, voorzieningen en middelen om de sport nog beter te bedrijven. Het geeft topsporters bovendien waardering en aanzien. Maar komt dat door de luxe bolide waarmee de topsporter komt aanrijden of is het toch die blinkende medaille?

Beeldvorming
De beeldvorming kan ook zeer bepalend zijn. Wat Michael ‘Mighty Mike’ van Gerwen met z’n darts doet is razend knap, maar is het topsport? Aan het imago van zijn sport kleven vooroordelen, die niet passen bij het beeld dat ‘wij’ voor ogen hebben van een topsporter: een fysiek gezonde atleet, inclusief sixpack en een belachelijk laag vetpercentage. Zet dat tegenover de darters, doorgaans zwaarlijvig, die voor aanvang van de wedstrijd achter de coulissen nog even snel moeiteloos een paar biertjes wegtikken.

Dat staat toch haaks tegenover de topsporters die leven als een monnik, zich ver weg houden van de geneugten des levens en alleen met hun sport bezig zijn. 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De sport is hun leven. Maar de een leeft er van, terwijl de ander er voor leeft.

Sport of topsport? Het is en blijft een lastige discussie. Wie het antwoord denkt te weten, mag het zeggen. Ik houd me aanbevolen.