Fardau Wagenaar
Volledig scherm
Fardau Wagenaar © Emiel Muijderman

Blog | Transferperiode: van nodig naar overbodig in 24 uur

Het was afgelopen vrijdagmiddag rond een uur of vijf. Daryl van Mieghem verliet na een late training het Polman Stadion, alsof het een dag was als alle andere dagen. Op zijn rug bungelde nu alleen een grote oranje plasticzak met al zijn spullen.

De aanvaller stond een week ervoor in de basis van Heracles tegen FC Twente. Weer een week eerder scoorde hij de enige Almelose goal in het met 4-1 verloren duel tegen FC Groningen. Van Mieghem speelde, omdat Brahim Darri geblesseerd was. Diezelfde Darri stond in de belangstelling van FC Twente, zijn contract liep na dit seizoen af bij Heracles.

Moeizaam
Na een moeizame eerste seizoenshelft gaf Van Mieghem tijdens de winterstop aan zich beter te voelen. Het kersverse vaderschap begon te wennen, zijn verblijf in Almelo ook. De speler maakte afgelopen zomer de overgang van Excelsior naar Heracles, de club waar hij al eerder voor uit kwam.

Afgelopen vrijdag meldde opeens Kristoffer Peterson zich op zijn eerste werkdag in Almelo. Hij is ook een linksbuiten, een talent dat onder contract stond bij FC Utrecht, maar daar niet in het systeem paste. Peterson wil dolgraag speelminuten maken, Heracles zag in hem een buitenkans, een snoepje dat je niet kunt laten lopen. De club sloeg snel toe, sprak donderdag met hem, een dag later tekende en trainde hij. Darri stond nog steeds in de belangstelling van FC Twente, hij had al een paar keer met de Tukkers gesproken, afgelopen maandag zat hij nog in De Grolsch Veste.

Wat gebeurde er?
Darri waarschijnlijk weg, Peterson als eerste keus in de Almelose basis en Van Mieghem erachter. Voor de laatste voetballer leek het een rustige januarimaand te worden. Maar in voetballand gaat het altijd anders dan je verwacht; De ene week ben je nodig, de andere week overbodig. Wat gebeurde er? Darri besloot zijn gevoel te volgen, dat leidde hem niet naar Enschede, maar naar Almelo, waar hij er met Peterson een geduchte concurrent had bijgekregen. Darri tekende voor twee jaar bij. Het werd opeens wel erg druk aan de linkerkant zo.

Harde wetten
En dus zag Van Mieghem eind vorige week plots de ogen op hem gericht. De Graafschap heeft belangstelling voor je, hoorde hij. De speler stribbelde niet tegen, ook hij kent de harde wetten van het voetbal, daar moet je mee dealen. Van Mieghem zat binnen no-time met trainer Henk de Jong om tafel om over de verhuurperiode te praten, vrijdag was alles snel rond. Tegen een uur of vijf liep Van Mieghem in stilte het Almelose stadion uit. Niet meer als Heraclied, maar als nieuwe aanwinst van de Superboeren.

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.