Leon ten Voorde
Volledig scherm
Leon ten Voorde © Marco de Swart

Blog | Wie ontdooit de KNVB?

De KNVB is er voor de clubs en voor alle leden, zo hoor je vaak vanuit Zeist en alle districtskantoren. Zo lang je het maar vaak genoeg roept, ga je zelf in dingen geloven. Dat in de praktijk soms niet verder wordt gekeken dan het eigen bureau blijkt wel weer uit de houding ten aanzien van het komend weekend als het amateurvoetbal weer begint. Een ieder die echt is begaan met het spelletje zegt: 'niet doen, we halen er een streep door'. Immers, de grasvelden zijn sowieso onbespeelbaar en op veel kunstgrasvelden ligt nog een sneeuwtapijt. Of de dooiaanval op tijd komt is twijfelachtig.

Maar een woordvoerder van de KNVB heeft al laten weten dat van een algehele afgelasting geen sprake zal zijn. Volgens de man gebeurt dat bijna nooit meer, alsof dat een steekhoudend argument is, maar dit ter zijde. Waar de bond van alle clubs en alle leden aan voorbij gaat is dat er zaterdag en zondag sprake is van competitievervalsing.

Schoonmaakploeg
Wij, bij mijn eigen cluppie, hebben het goed voor elkaar. De sneeuw lag nog maar nauwelijks een dag op het veld, of er kwam al een schoonmaakploeg langs, waardoor er in de voorbije weken gewoon kon worden getraind en gevoetbald op het kunstgras. Maar op veel plaatsen piekerden de verantwoordelijken er niet over het kunstgras schoon te maken. Bij de ene club lag dat misschien aan een ambitieloze leiding, bij de andere sprake de gemeente z'n veto uit.

Feit is dat veel ploegen in de voorbije weken nauwelijks fatsoenlijk hebben kunnen trainen en stad en land afbelden voor een wedstrijd. Trainers piekerden zich suf over alternatieven, maar na twee keer speedsoccer is daar de lol ook wel vanaf.

Week later
De KNVB is er voor een competitie zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Wat is er dan mis mee, om de dooi z'n werk te laten doen, en een week later te beginnen met de competitie, waardoor iedereen in elk geval nog een beetje fatsoenlijk kan trainen? ,,Er zijn nog voldoende mogelijkheden om in te halen'', zei de woordvoerder van de KNVB in deze krant. Beter had hij het niet kunnen verwoorden. Waarom dan per se dit weekend willen voetballen? Wie ontdooit er eens bij de KNVB?

Leon ten Voorde

  1. Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger
    PREMIUM
    De Bankzitter

    Hoe profclubs jacht maken op talentjes van 10 jaar en jonger

    Toen ik me vorige week zaterdag in alle vroegte langs de lijn meldde - de aftrap van de topper was om 08.30 uur - zag ik de scout van FC Twente al met met pen en papier rondlopen. Iets verderop stond zijn collega van De Graafschap. Voor de goede orde: ik was bij een wedstrijd van voetballertjes onder 10 jaar in het grensgebied van Tukkers en Superboeren. De scout van FC Twente vroeg netjes naar de naam van een spelertje, nadat er een bal in de kruising was geschoten.