Androidvirus plundert bankrekeningen: wie getroffen is, moet alles wissen
Een Androidvirus heeft zich op de telefoons van inmiddels tienduizenden Nederlanders genesteld. Daar probeert het bankrekeningen te plunderen. Wie het virus niet weet te vermijden is gedwongen de smartphone helemaal te wissen.
Verdachte virussen en malware duiken wel vaker op, maar deze nieuwe variant gaat als een lopend vuurtje. De Nederlandse politie waarschuwde ervoor op Twitter, waarna RTL Nieuws meldde dat het virus al op tienduizenden telefoons is opgedoken.
Het zit genesteld in een zogenaamde app voor bezorgdiensten. Eenmaal geïnstalleerd loert het virus mee in je bankierapps, waarbij het probeert de ontvanger bij een overboeking te veranderen. Op die manier maak je onbedoeld geld over naar criminelen.
Verdachte sms’jes
Het virus verspreidt zich vooral op één manier: in malafide sms’jes. Het lijkt alsof DHL of UPS een trackinglinkje voor een verwacht pakketje stuurt, met daarin een link naar een app om het bezorgproces te volgen.
Wie het virus wil vermijden, moet dus niet klikken op linkjes in zulke verdachte sms’jes. Twijfel je over de authenticiteit van een berichtje toegestuurd door een vriend of familielid? Bel ze dan even op, om te zien of het bericht echt van hen afkomstig is. Dan weet je het zeker.
Play Store
De zogenaamde bezorgapp die het virus misbruikt moet van buiten de officiële appwinkel van Google worden geïnstalleerd.
Twijfel je over een tracking-berichtje van een bezorgdienst en wil je toch nog een app installeren, download die dan uit de Google Play Store. Die wordt door Google beheerd.
Geïnfecteerd?
Volgens RTL Nieuws kun je zien of je geïnfecteerd bent door op je telefoon naar de instellingen te gaan. Daar klik je op ‘Apps en meldingen’ en daarna op ‘Alle apps bekijken’.
Krijg je op dit scherm geen enkele app te zien? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door het virus getroffen.
Alles wissen
Het virus is niet zomaar van de telefoon te wissen, waardoor je maar één oplossing hebt: het gehele toestel terugbrengen naar de fabrieksinstellingen.
Op die manier raak je alles kwijt, waaronder foto’s, chatberichten en andere appinformatie. Maar het betekent ook dat criminelen niet langer je bankapps proberen te plunderen.
Ben jij getroffen door het Androidvirus?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Zo maak je een smartphone automatisch onbruikbaar tijdens de dodenherdenking
Niet iedereen vindt het even makkelijk om tijdens de dodenherdenking twee minuten onafgeleid stil te zijn. Je telefoon is er zo bij gepakt, maar daarmee ga je voorbij aan het herdenkingsmoment. Met deze tip zorg je dat een smartphone tussen 20.00 en 20.02u uur eventjes onbruikbaar wordt. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Sonos presenteert nieuwe lineup: kleinere soundbars en eigen assistent
Audiobedrijf Sonos toont deze week haar voorjaarsproducten op een exclusief evenement. Hoogtepunten zijn een nieuwe midrange soundbar, een eigen vorm van stembesturing en kleurrijke kleine boxjes. Journalist Yorick Dupon doet verslag.
-
Internetprijzen bij Ziggo gaan omhoog wegens stijgende energieprijzen
Ziggo heeft de prijzen voor vast internet verhoogd. Eén van de redenen hiervoor is volgens de provider de fors hogere energieprijzen. -
Snapchat wil een laagje op jouw werkelijkheid leggen
Versterk de werkelijkheid, ontsnap hem niet: dat is het motto van ceo Evan Spiegel van berichtenapp Snapchat. Snapchat werkt al jaren met ‘augmented reality’, dat een laagje digitale informatie over de echte wereld heen legt. ,,De manier waarop we camera’s gebruiken gaat de komende tien jaar helemaal veranderen.” -
De beste tv om het EK 2021 op te kijken komt uit 2020
Het duurt nog een paar weken tot het EK definitief van start gaat. Omdat de coronacrisis stadionbezoek en reizen beperkt, zullen nog meer mensen dan normaal het voetbalgeweld op televisie volgen. Wij hebben daarom samen met technologiesite Tweakers daar de beste tv voor uitgezocht.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer