Apple geeft geen krimp na dwangsom ACM van 45 miljoen euro
Al negen weken achter elkaar legt de Autoriteit Consument & Markt een boete van 5 miljoen euro op aan Apple om de techgigant te dwingen de betaalvoorwaarden in datingapps aan te passen. De teller staat al op 45 miljoen euro, maar Apple geeft geen krimp.
Of beter gezegd: tot dusver geeft Apple de nationale toezichthouder mededinging een dikke middelvinger in het geschil dat ontstond na een klacht van datingapp Tinder bij ACM. De opgelegde dwangsom is na negen weken al opgelopen tot 45 miljoen euro.
Apple eist dat betalingen van consumenten aan de datingapp via Apple lopen en rekent daarvoor tot wel 30 procent commissie. Die werkwijze is een goudmijn voor Apple. Ook Google gebruikt die methodiek. Afgelopen jaren liggen de grote techbedrijven zwaar onder vuur vanwege dat verdienmodel van de monopolisten omdat het appbouwers en consumenten zou benadelen.
Nog één keer
Mededingingsautoriteit ACM eist van Apple dat de datingapps ook andere betaalmethoden mogen gebruiken. Apple paste de voorwaarden wat aan maar volgens ACM onvoldoende. Komend weekeinde besluit ACM of de jongste aanpassingsvoorstellen van Apple wel door de beugel kunnen. Als dat niet zo is kan ACM nog één keer een dwangsom van 5 miljoen euro opleggen.
ACM wil niet ingaan op de vraag welke andere rechtsmiddelen daarna nog openstaan om Apple op de knieën te krijgen.
Enorm bedrag
50 miljoen euro is een enorm bedrag. Ter vergelijking: In heel 2021 legde ACM in totaal voor 65 miljoen nieuwe boetes op. Voor Apple, dat een beurswaarde heeft van ruim 2,5 biljoen (12 nullen) euro, is 50 miljoen euro peanuts. Het bedrijf verdient dat in letterlijk een uur terug.
Maar de kwestie gaat om veel meer. Apple en ook concurrent Google verdienen tientallen miljarden euro’s met hun appstores. Als Apple toegeeft in de Tinder-zaak dan zullen tal van andere bedrijven met appbetalingen via Apple aan de bel trekken bij ACM. En ook in andere landen zullen de appbouwers dan naar de mededingingsautoriteit stappen om de marktmacht van de ‘big tech’ aan te pakken..
'Apple-belasting’
Vorige maand kondigde de nieuwe stichting App Stores Claims van techondernemer Alexander Klöpping aan dat Apple en Google worden gedaagd vanwege de ‘Apple-belasting’ op aankopen via de appstore. Consumenten zouden daardoor stelselmatig 30 procent te veel hebben betaald en de stichting wil dat geld terug.
De twee techfirma’s reageren met alle mogelijke juridische stappen. Met kleine stapjes proberen ze hun goede wil te tonen. Ze verlaagden de commissie voor kleine bedrijven naar 15 procent, maar het overgrote deel moet nog steeds 30 procent afdragen. Google kondigde deze week aan te gaan ‘experimenteren’ met rechtstreeks factureren door sommige apps aan gebruikers. Muziekdienst Spotify zou het eerste bedrijf zijn dat mag experimenteren, maar over de voorwaarden en tijd is nog niets bekend.
Kijk hier onze video's op het gebied van Tech:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stichting sleept Apple en Google voor de rechter vanwege te dure apps
Apple en Google maken zich schuldig aan machtsmisbruik waardoor Nederlandse consumenten 1 miljard euro te veel hebben betaald in de app-stores van de bedrijven. Een nieuwe stichting eist dat geld terug en wil de giganten voor de rechter slepen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Schandaal met spionagesoftware zorgt voor onrust: niets is veilig in mobiele telefoon
Nu Spanje het zoveelste land is waar een schandaal is losgebarsten rond de spionagesoftware Pegasus, groeien ook de zorgen in Nederland. Tot nog toe zijn er geen aanwijzingen dat ook hier politici worden afgeluisterd, maar experts waarschuwen: in de mobiele telefoon is niets veilig. -
Opnieuw recordomzet Apple door vraag naar iPhones en Macs
Techconcern Apple heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar weer meer telefoons en computers verkocht. Het bedrijf had eerder nog gewaarschuwd dat ongunstiger wisselkoersen en de timing van de introductie van nieuwe apparaten dit jaar mogelijk de verkopen zouden drukken. Dat bleek niet uit te komen en de omzet van 97,3 miljard dollar (92,6 miljard euro) was de hoogste ooit in de eerste drie maanden van een kalenderjaar.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Apple moet miljoenen betalen aan ACM om eisen rondom datingapps
Apple heeft niet aan de eisen voldaan om meerdere betalingsmethoden toe te laten voor datingapps. Dat heeft toezichthouder ACM vanmiddag bekendgemaakt. -
Met dit trucje zie je nooit reclame bij Instagram Stories
Dagelijks worden miljoenen Stories op Instagram gedeeld waar gebruikers iedere keer weer trouw doorheen tikken. De foto-feed is ook doorspekt met advertenties, maar met een simpel trucje kun je die reclameberichten vermijden.