Volledig scherm
In 2008 sprak wijlen Steve Jobs over het vernieuwde iTunes op een media-event in San Francisco. Na achttien jaar komt er een einde aan iTunes. Archiefbeeld. © REUTERS

‘Apple kondigt einde van iTunes aan’

Na achttien jaar komt er een einde aan iTunes, het digitale platform van Apple waarop muziek- en videobestanden kunnen worden afgespeeld en gekocht. Apple zal het muziekplatform vervangen door drie nieuwe apps, zo meldt het financiële persbureau Bloomberg.

Volgens Bloomberg brengt Apple het nieuws volgende week naar buiten tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Jose in de Verenigde Staten. Apple zou van de iPhone namelijk niet langere de spil van het bedrijf willen maken. Een van de redenen daarvoor is dat de groeimogelijkheden van de smartphonemarkt beperkt zijn. En een gevolg daarvan is het verdwijnen van iTunes. 

Via iTunes konden gebruikers van Apple bijna 20 jaar lang naar muziek luisteren, films en tv-programma’s bekijken, podcasts beluisteren en hun apparaten beheren. Toch is iTunes de laatste jaren zo goed als overbodig geworden met de komst van de Zweedse streamingsdienst Spotify. Ook heeft Apple al een tijdje een eigen muziekapplicatie op de iPhone en iPad: iMusic.

Drie apps

Het is nog niet duidelijk wanneer iTunes precies zal verdwijnen. Wat wel vaststaat, is dat het muziek- en videoplatform wordt vervangen door drie apps voor Mac: Apple Music, Apple TV en Apple Podcasts. Die drie apps zijn al langer te vinden op de nieuwste iPhones en iPads, maar zullen in de toekomst ook beschikbaar zijn op de computers van Apple.

Op de WWDC zal Apple verder een nieuwe generatie apparaten en vernieuwde software laten zien, aldus Bloomberg. Zo zouden Apple Watches in de toekomst onafhankelijker zijn van iPhones en wordt er gewerkt aan iPads met software die de noodzaak van een laptop verminderen. Ook zou Apple inzetten op apps waarbij de focus ligt op de persoonlijke gezondheid van de gebruiker.

Dit jaar zal Apple tot het najaar geen nieuwe Apple Watch- of iPhone-hardware introduceren. Wel meldt Bloomberg dat er overwogen wordt om een ​prototype van de nieuwe MacBook Pro te lanceren.