Volledig scherm
© REUTERS

Australië gaat Facebook en Google beboeten voor gewelddadige content

Bedrijven als Facebook en Google (dat eigenaar is van YouTube) overtreden voortaan de Australische wet als ze niet onmiddellijk video’s of foto’s verwijderen waarin gewelddadige en strafbare feiten als verkrachting, marteling en moord te zien zijn.

De bedrijven zijn daarnaast verplicht om ‘binnen redelijke termijn’ de politie in te schakelen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot tien procent van hun jaarlijkse wereldwijde omzet en gevangenisstraffen tot drie jaar. Volgens de Australische minister van Communicatie Mitch Field neemt de regering hiermee een ‘duidelijk standpunt’ in tegenover sociale media.

Het Australische parlement nam vandaag een wetsvoorstel aan dat in de nasleep van de aanslagen in Christchurch opgesteld werd. Daar richtte een schutter afgelopen maand een bloedbad aan in twee moskeeën. Hierbij kwamen vijftig mensen om het leven. De schutter droeg een bodycam en deelde via een livestream zijn actie op Facebook. Het duurde meer dan een uur voor de beelden door Facebook offline gehaald werden. In dat uur raakten de beelden steeds verder verspreid en bewerkte versies van de video blijven opduiken.

Een woordvoerder van Google wilde vooralsnog geen commentaar geven, maar liet wel weten dat het bedrijf bezig is met het terugbrengen van gewelddadige content op haar platforms. Facebook liet vorige week al weten dat het livestream-beleid opnieuw zal worden geëvalueerd.