Bitcoinfans vieren vanavond wereldwijd een feestje, dit is waarom
De bitcoinwereld is er al weken van in rep en roer, maar in de nacht van maandag op dinsdag gaat het dan eindelijk plaatsvinden: de derde halvering (halving in het Engels) van bitcoin, de belangrijkste en oudste vorm van cryptogeld. Maar wat is zo’n halvering en wat maakt het zo bijzonder?
Delen per e-mail
Nee, de prijs van bitcoin gaat niet door de helft en het aantal munten dat gebruikers bezitten zal ook niet in tweeën worden gehakt. Om de halvering van bitcoin te begrijpen is het eerst belangrijk om eerst te kijken naar de totale hoeveelheid munten die ooit in omloop zullen komen. Bij de lancering van bitcoin is afgesproken dat er ‘slechts’ 21 miljoen munten kunnen bestaan. Bitcoingebruikers kunnen dus niet – zoals centrale banken dat wel kunnen – ‘extra’ munten of geld bijdrukken. Op deze manier probeert de illustere bedenker Satoshi Nakamoto bitcoin tegen inflatie te beschermen en is de munt de afgelopen jaren steeds schaarser geworden.
Sinds 2009 zijn er gemiddeld elke 10 minuten in blokken nieuwe bitcoin uitgegeven aan zogeheten ‘miners’, gebruikers die hun computerkracht inzetten voor goedkeuren van transacties en het beveiligen van het bitcoinnetwerk. Zie deze beloning als een subsidie om het netwerk draaiende te houden.
Wat is bitcoin?
Bitcoin werd op 3 januari 2009 gelanceerd door de nog altijd anonieme ontwikkelaar Satoshi Nakamoto. Nakamoto creëerde een decentraal en open-source betalingsprotocol. Gebruikers kunnen transacties aangaan met elkaar, zonder dat daar een derde partij tussen kan komen. Deze transacties worden beveiligd met cryptografie en opgeslagen in een blockchain, een speciaal soort database. De transacties worden verwerkt en beveiligd door miners. Deze gebruikers zetten hun computerkracht in voor het netwerk. In ruil daarvoor krijgen zij transactiekosten en nieuwe hoeveelheden bitcoin. In totaal zullen er 21 miljoen bitcoin gecreëerd worden, een gegeven dat de digitale munt tot een schaars goed maakt.
In de eerste jaren was bitcoin vooral speelgoed voor computernerds en cryptografiefreaks. Eén bitcoin had in die periode nauwelijks waarde en de miners op het netwerk kregen ongeveer iedere 10 minuten een bedrag van 50 bitcoin uitgekeerd. Om het in perspectief te zetten: dat zou nu zo’n 400.000 euro waard zijn.
Op 28 november 2012 veranderde dat: de eerste halvering vond plaats. De halvering is onderdeel van de broncode van bitcoin en vindt grofweg iedere vier jaar plaats. Op deze manier wordt bitcoin langzaam maar zeker een steeds schaarser goed, een bewust doel van Satoshi Nakamoto. Het aantal nieuwe munten dat elke tien minuten gecreëerd werd ging tijdens die eerste halvering van 50 naar 25. Bijna vier jaar later, op 9 juli 2016, vond de tweede halvering plaats en kregen de miners vanaf dat moment slechts 12,5 bitcoin.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Terugkijkend was er weinig reden voor medelijden met de miners, want de prijs van één bitcoin had ondertussen ook een vlucht genomen. Een jaar na de eerste halvering in 2012 doorbrak de munt de magische grens van 1000 dollar, eind 2017 was één munt zelfs even 20.000 dollar waard. De voorgaande halveringen lijken dus een positief effect te hebben op de prijs per bitcoin. Of dat de aankomende periode weer het geval zal zijn, is vooral voer voor waarzeggers en speculanten.
Reden voor een feestje
Eigenlijk gebeurt er op het moment suprême helemaal niets, maar toch willen we er met z’n allen bij zijn. We maken er een feestje van
Inmiddels staat de derde halvering voor de deur en dat is voor veel bitcoiners reden voor een feestje. Waar er in 2016 nog op veel plekken ‘traditionele’ feesten werden georganiseerd met hapjes, drankjes en een dj is dat deze halvering helemaal anders. Het coronavirus gooit roet in het eten. Toch mag dat de pret niet drukken, vindt ook bitcoinjournalist Boris van de Ven. Hij organiseert met zijn podcast De Bitcoin Show een livestream om de halvering te vieren. „Eigenlijk gebeurt er op het moment suprême helemaal niets, maar toch willen we er met z’n allen bij zijn. We maken er een feestje van.”
Van de Ven verwijst naar het delven van blok 630.000. Vanaf dat blok is de subsidie voor de miners opnieuw gehalveerd: van 12,5 naar 6,25. „Voor de bitcoingemeenschap is dit het startschot voor weer een nieuw tijdperk”, vertelt hij. „De experimentele fase is voorbij en inmiddels heeft bitcoin ook wat economische waarde gekregen. Nu begint het langzaam tijd te worden voor een volgende stap.”
Bitcoin wordt door enthousiaste investeerders vaak het digitale equivalent van goud genoemd, vooral vanwege zijn schaarste. Van de Ven durft nog een stapje verder te gaan. „Het is een beter goud, dat je zonder tussenkomst van derde partijen vrijwel gratis over de wereld kan bewegen. Zelf denk ik dat bitcoin in deze komende periode een serieus onderdeel gaat worden van de traditionele financiële markten. Veel mensen en bedrijven gaan weer kennismaken met bitcoin.”
Het blijft nog maar de vraag of de bankiers van Wall Street of de handelaren op Beursplein 5 straks ook lyrisch zijn over de digitale munt. Wat in ieder geval duidelijk is: bitcoiners van over de hele wereld vieren tussen maandag en dinsdag een feestje, ook al is dat dit keer veilig achter hun eigen computerscherm.
Kijk hier waarom bitcoin uit je stopcontact komt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amazon maakt excuses voor tweet over bezorgers die in flesjes moeten plassen
Het Amerikaanse webwinkelconcern Amazon heeft excuses aangeboden voor een tweet waarin werd ontkend dat bezorgers door tijdsdruk moeten plassen in plastic flesjes. Volgens Amazon hebben chauffeurs onderweg toch soms moeite met het vinden van een toilet. -
Petitie: Voer vak 'digitale geletterdheid' in op school
Twee miljoen kinderen zijn niet voorbereid op een toekomst waarin nieuwe technologie een hoofdrol speelt, staat in een petitie die vandaag verschijnt. De nieuwe minister van Onderwijs moet daarom straks het vak ‘digitale geletterdheid’ invoeren op alle scholen. -
Omstreden Twitter-alternatief Parler keert terug in appwinkel
Apple heeft aangekondigd dat een aangepaste versie van de omstreden socialenetwerk-app Parler terugkeert in de appwinkels. Het vooral bij uiterst rechts populaire alternatief voor Twitter werd na de rellen van 6 januari bij het Capitool, in de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen, uit de appwinkel verwijderd wegens opruiende berichten op het sociale netwerk. -
Nederlandse websites gehackt om illegale coronamedicijnen aan te bieden
Internetcriminelen gebruiken verouderde Nederlandse websites om illegaal medicijnen aan te bieden tegen het coronavirus. Het cyberteam van de FIOD dat naar financiële fraude speurt, is inmiddels op ruim 70 domeinnamen gestuit. -
PREMIUMtechnische dienst
Traceerbare e-bikes van deze Nederlandse start-up rijden al rond in de straten van New York
Gps-technologie is niet meer weg te denken. Te allen tijde weten waar je elektrische fiets zich bevindt, welke route en afstand deze aflegt en hoelang de accu het nog doet, is goud waard. Dat goud heb je in handen met Tracefy.
-
Dit is de beste laptop van maximaal 500 euro (maar koop hem niet)
Wie een goedkope laptop wil kopen, heeft het dit voorjaar lastiger dan ooit. In het prijssegment van onder de 500 euro is er bijna niks te koop, waardoor je bijna genoodzaakt bent om toch meer uit te geven. Voor wie dat toch niet wil doen hebben we tóch een aantal interessante opties gevonden. -
Bitcoin wederom meer dan 10.000 dollar waard
Na een dipje van een paar dagen is het de bitcoin weer gelukt om boven de 10.000 dollar te komen. De koers klom dinsdagavond en woensdagochtend van ongeveer 9600 dollar tot ruim 10.100 dollar. -
VIDEO
Apple onthult flinterdunne iMac in zeven verschillende kleuren
Apple heeft tijdens een presentatie zijn iMac-computer compleet in het nieuw gestoken. De vernieuwde variant is flinterdun en verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren.