Cuba gaat bitcoin en andere cryptomunten legaliseren als betaalmiddel
De Cubaanse regering onderzoekt de mogelijkheid om bitcoin en andere cryptomunten als betaalmiddel te aanvaarden en het gebruik te reguleren. Het land ziet het als een manier om economische sancties van de VS te omzeilen. Eerder dit jaar maakte El Salvador als eerste land ter wereld van bitcoin een wettig betaalmiddel.
In een staatskrant is bekendgemaakt dat de Cubaanse centrale bank het gebruik van cryptomunten ‘kan toestaan voor socio-economische doeleinden’. De centrale bank gaat regels uitwerken voor wie de digitale valuta binnen de communistische staat op welke manier kan en mag gebruiken. De instelling waarschuwt er wel voor dat individueel gebruik van cryptomunten op eigen risico gebeurt.
De populariteit van digitale munten is flink toegenomen op het eiland omdat de Cubaanse peso sterk in waarde is gedaald. Normaal kun je in Cuba ook met Amerikaanse dollars betalen, maar dat is moeilijker sinds de strengere economische sancties die onder het beleid van Donald Trump zijn ingevoerd. De huidige Amerikaanse president Joe Biden lijkt bovendien die strengere lijn aan te houden.
Cryptomunten als bitcoin maken het mogelijk om anoniem financiële transacties te doen.
Landen vs. bitcoin
Wereldwijd worstelen landen over hoe ze met een gedecentraliseerde munt als bitcoin moeten omgaan. De koers van de digitale munt steeg in april tot een record van 65.000 dollar (55.000 euro), maar ging daarna sterk omlaag. Onder meer omdat ze tegenwind kreeg vanuit China. De koers zakte tot onder de 30.000 dollar (25.400 euro), maar is sindsdien aan een opmars bezig en bedraagt nu zo'n 48.000 dollar (41.000 euro).
China verbood banken om mee te werken aan transacties met bitcoin. Beijing voerde daarnaast ook de strijd op tegen bitcoinmining. Voor het verifiëren van bitcointransacties staan wereldwijd speciale computersystemen de hele dag door te puzzelen, wat veel energie kost. Ook Iran heeft bitcoinmining tijdelijk verboden uit angst voor problemen met elektriciteit.
Zuid-Amerikaanse landen staan eerder positief tegenover bitcoin. El Salvador maakte van bitcoin als eerste land ter wereld een wettig betaalmiddel. Ook in landen als Argentinië en Venezuela, die kampen met hyperinflatie, zijn cryptomunten populair. In Panama, een buurland van El Salvador, zijn er ook wetgevende initiatieven om bitcoin legaal te maken.
In Europa staat vooral Zwitserland bekend als een van de meest enthousiaste landen met betrekking tot cryptomunten. Vooral de stad Zug is een echte hub voor cryptobedrijven, die zelfs hun belastingen in bitcoin kunnen betalen.
Volatiliteit
Bitcoin, ethereum en andere cryptomunten of ‘altcoins’ schommelen hard in waarde, waardoor ze volgens sommige experts niet geschikt zijn als betaalmiddel. Anderzijds helpt de groeiende belangstelling van instellingen en bedrijven volgens insiders om de munt langzaam algemeen aanvaard te maken.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Veilig belastingaangifte of andere zaken regelen? Op deze 3 manieren log je in met DigiD
De beveiliging van DigiD is opgeschroefd. Inloggen met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord is er niet meer bij. Hoe krijg je dan de belastingaangifte toch op tijd de deur uit? -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Zweden moet veroordeelde drugsdealers 1,3 miljoen euro in bitcoin betalen
De Zweedse staat is verplicht om drie veroordeelde drugsdealers 33 bitcoins te geven, goed voor een waarde van meer dan 1,3 miljoen euro. Dat komt omdat de openbare aanklager 36 in beslag genomen bitcoins in de aanklacht had omgerekend naar Zweedse kronen. Intussen is de waarde van bitcoin echter vertienvoudigd. -
Moet je bluetooth altijd aan laten staan op je telefoon?
Wearables zoals smartwatches en draadloze koptelefoons zijn standaard accessoires in het leven van smartphonegebruikers. Veel van deze apparaten werken via bluetooth, waarbij het vrijwel altijd noodzakelijk lijkt om bluetooth aan te hebben staan op je smartphone. Is dat wel goed voor je telefoon? -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
Waarde cryptomunten met sprongen omhoog, ondanks vrees voor strengere Amerikaanse regels
Cryptomunten bitcoin en ethereum (ether) hebben hun hoogste waarde bereikt in meer dan twee maanden. Dat is opvallend, aangezien er onzekerheid is rond strengere regels die de Verenigde Staten voor crypto’s willen invoeren. -
Wéér een klap voor Elon Musk (die de waarde van Twitter ziet verdampen)
Elon Musk schreef vrijdag in een mail aan de medewerkers van Twitter dat hij het bedrijf waardeert op 20 miljard dollar (18,6 miljard euro), amper de helft van wat hij er in oktober voor betaalde. Tot overmaat van ramp werd ook bekend dat een deel van de broncode van Twitter op straat heeft gelegen.