Deze televisie levert een bioscoopervaring met zijn unieke audiosysteem
ReviewIeder jaar worden de nieuwste televisies aangekondigd op technologiebeurs CES in Las Vegas. De eerste modellen verschijnen voor de consument dan vaak in april. De Sony XG95 is er zo eentje. Tweakers bekeek de 4k-televisie die het onderscheid maakt met zijn audiosysteem.
Delen per e-mail
Allereerst het uiterlijk. Van een dure televisie mag je verwachten dat hij mooi is afgewerkt en dat is bij de XG95 zeker het geval. Sony heeft hoogwaardige materialen gebruikt voor de behuizing van de tv. Het beeldscherm is 55, 65, 75 of 85 inch, afhankelijk van het model. Wij bekeken de 75 inch-versie. Onderaan de televisie vinden we de microfoons voor spraakbesturing. Google Assistant schiet je met deze toepassing te hulp, mocht je de afstandbediening even uit het oog verloren zijn.
Bioscoopervaring
Twee jaar geleden introduceerde Sony de A1-oled-tv. Deze tv had als eerste een audiosysteem waarbij het geluid, net als in de bioscoop, uit het scherm komt. Hierdoor lijken de stemmen van mensen in beeld daadwerkelijk uit hun mond te komen. Het beeldpaneel van een oled-tv is erg dun en flexibel, waardoor het in trilling kan worden gebracht en op deze manier geluid kan weergeven. Dit is bij een lcd-scherm niet mogelijk, doordat het paneel minder flexibel is en de backlight in de weg zit. Toch heeft Sony het bij de XG95 willen laten lijken alsof stemmen uit het scherm komen en daarvoor heeft het een slimme truc bedacht.
Net als de meeste televisies is deze tv voorzien van luidsprekers aan de onderkant die het geluid naar beneden uitstralen. Door nu twee speakers die hoge tonen naar de zijkanten uitstralen, hoog achter op de tv te plaatsen, moet het lijken alsof het geluid uit het scherm komt. Tijdens onze luistertests bleek het systeem goed te werken; we hadden daadwerkelijk het idee dat het geluid uit het scherm kwam. We vonden de stemmen wel een tikkeltje minder duidelijk klinken dan bij Sony’s oledmodellen met geluid uit het scherm, maar desondanks viel het audiosysteem zeker niet tegen.
Beeldscherm en energiegebruik
Wie op zoek is naar een grote high-end televisie, ontkomt tegenwoordig haast niet meer aan een oled-tv, deze techniek levert een fantastische beeldkwaliteit dankzij een enorm contrast en zeer goede kijkhoeken. De Sony XG95 is echter uitgerust met een LCD-scherm, waardoor de tv een stuk helderder kan worden afgesteld. Qua kijkhoeken presteert de XG95 bijna net zo goed als een televisie met een oledscherm. Dit heeft te maken het feit dat de 75 en 85 inch-modellen van de tv voorzien zijn van een extra diffusielaag. De verlichting van het scherm valt wat tegen, waardoor de televisie een mindere keuze is voor echte beeldpuristen.
Het energiegebruik van de XG95 is prima. Natuurlijk gebruikt een grote televisie veel stroom, maar het model van Sony valt niet negatief op. De fabrikant geeft aan dat de tv 371 watt verbruikt, maar in de praktijk wordt dit bijna nooit gehaald. Tijdens een avondje tv kijken met voldoende helderheid maten we 112 watt.
Conclusie
Sony’s XG95 is een high-end tv met helaas ook een high-end prijs. Daarvoor krijg je een prachtig ontworpen televisie terug met een uniek audiosysteem, waardoor het geluid uit het scherm lijkt te komen. Dit doet veel voor de beleving van films en series. Beeldpuristen die graag naar films en series kijken in het donker, zijn beter af met een oled-scherm, in tegenstelling tot het LCD-scherm van deze televisie. Voor sportliefhebbers die graag met meer omgevingslicht kijken, is de XG95 een prima keuze.
Pluspunten:
- Uniek audiosysteem
- Hoge maximale helderheid
- Goede weergave van beweging
Minpunten:
- Erg prijzig
- Verlichting scherm valt tegen
Cijfer: 8,0
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwjaarsschoonmaak! Deze hypermoderne stofzuigers raden we aan
Tijd voor de nieuwjaarsschoonmaak! Heb jij ook een trouwe viervoeter in huis rondlopen? Hoe tof huisdieren ook zijn, één belangrijk nadeel is wel dat je echt vaker moet stofzuigen, zeker als je langharigen hebt. Kijk dus sowieso uit naar een stofzuiger die specifiek geschikt is om dierenharen te verwijderen. -
Europese Centrale Bank zoekt feedback op plan rond nieuwe ‘digitale euro’
De Europese Centrale Bank is op zoek naar feedback op het plan om een ‘digitale euro’ te creëren. De ECB wil weten wat burgers en bedrijven vinden van dat idee. Het zou dan gaan om een digitale tegenhanger van giraal geld, die beheerd wordt door een centrale autoriteit. -
Storing bemoeilijkt online bankieren ABN AMRO
ABN AMRO kampt sinds woensdagochtend met een storing voor internet- en mobiel bankieren en gebruik van Ideal. Hierdoor is het regelen van bankzaken via de website of app lastig en soms onmogelijk. Volgens de bank werken sommige functies inmiddels weer. -
Duitser heeft nog twee kansen om 180 miljoen aan bitcoin niet kwijt te raken
Stefan Thomas staat voor een groot dilemma: hij versleutelde een harde schijf waar voor 180 miljoen euro aan bitcoin op staat en is het wachtwoord vergeten. De Duitser heeft nog maar twee kansen om dat alsnog te raden. Anders kan hij fluiten naar zijn fortuin. -
Apple iPad Air 2020 nader bekeken: hoe goed is deze tablet?
De iPad Air vult sinds enige jaren het midden van de line-up van Apples iPad. Waar in het verleden dit model vaak als afdankertje van high-end iPads voelde, gooide Apple het design afgelopen najaar helemaal om. Hoe goed is de nieuwste iPad Air?
-
VIDEO Wikileaks-oprichter Assange mag niet worden uitgeleverd aan VS
WikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) kan niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Britse rechter besloten. In de VS wacht de omstreden journalist mogelijk 175 jaar celstraf wegens de publicatie van geheime Amerikaanse militaire documenten op zijn site in 2010. De Amerikanen gaan tegen de uitspraak in beroep. -
Grootste marktplaats op dark web ter wereld opgerold
De autoriteiten in Duitsland hebben een einde gemaakt aan de grootste marktplaats op het dark web, het verborgen deel van het internet. Het forum DarkMarket had bijna 500.000 gebruikers en meer dan 2400 verkopers, die handelden in drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens, anonieme simkaarten en schadelijke software. In totaal zou er meer dan 140 miljoen euro zijn uitgegeven op het platform, in digitale munten als bitcoin en het anonieme monero. -
De levensduur van je smartphone verlengen? Zo pak je het aan
Omdat de nieuwste smartphones tegenwoordig bijna allemaal een volledig maandsalaris kosten, wil je er natuurlijk alles aan doen om je toestel goed te beschermen. Wij gingen op zoek naar de beste hoesjes, cases en screenprotectors die je daarbij kunnen helpen.