Volledig scherm
TikTok. © REUTERS

Dit zijn de populairste gratis apps voor iPhone

Het Chinese TikTok stijgt van plaats zestien naar vier in de lijst van populairste gratis apps voor iPhone. De app waarmee gebruikers zelf hun video’s kunnen opnemen en monteren staat dit jaar voor het eerst tussen de andere grote ‘usual suspects’ in de top 10.

Apple heeft de lijst van meest gedownloade gratis apps voor iPhone in 2019 vrijgegeven. Veel verschil met vorig jaar is er niet. Zo prijkt YouTube nog altijd op 1, Instagram op 2 en Snapchat op 3. Bitmoji en Spotify tuimelen uit de top 10 dit jaar. TikTok en Amazon nemen die plekken in. 

De top 10 meest gedownload

1. YouTube

2. Instagram

3. Snapchat

4. TikTok

5. Messenger

6. Gmail

7. Netflix

8. Facebook

9. Google Maps

10. Amazon

Ook de intrede van TikTok in de top 10 is geen grote verrassing. Wél is de stijging indrukwekkend: van plek zestien naar plek vier. Instagram - onderdeel van Facebook - voelt dus de hete adem van het bij kinderen megapopulaire TikTok in de nek. Instagram experimenteert momenteel zelf dan ook met nieuwe video-toepassingen. Braziliaanse gebruikers kunnen, net als bij TikTok, filmpjes van 15 seconden maken en delen in hun verhaal. De nieuwe functie moet Reels gaan heten en is momenteel in de testfase. Of deze proef ook in andere landen zal worden uitgerold, is nog niet duidelijk. 

Het succes van TikTok - voorheen bij ons bekend als Musicall.y - staat al langer in de sterren geschreven. In februari brak de video-app door de grens van 1 miljard downloads in Apples App Store, toen goed voor een derde plaats.

Volledig scherm
Mario Kart Tour was dit jaar het meest gedownloade spel op iPhone. © REUTERS

Apple stelde ook een top 10 van gratis games op. Daar duikelt Fortnite van de eerste plek naar de achtste. De nieuwe koploper is Mario Kart Tour.

Top 10 gratis games

1. Mario Kart Tour

2. Color Bump 3D

3. aquapark.io

4. Call of Duty: Mobile

5. BitLife - Life Simulator

6. Polysphere - art of puzzle

7. Wordscapes

8. Fortnite

9. Roller Splat!

10. AMAZE!!

Apple maakte tot slot een eigen rangschikking van de beste apps van 2019. Spectre Camera, van onder meer de Nederlandse ontwerper Sebastiaan de With, kreeg de prijs voor de beste iPhone-app. Spectre maakt het onder meer mogelijk mensen van foto’s te halen door plaatjes te maken met een lange belichtingstijd.

Wekelijks de nieuwste recensies, beste koopjes en het laatste nieuws over de wereld van tech in jouw mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!